Tatueringar som dagbok
Emma Blomqvist, 29 år, och Maya Ljungblad, 22, har gott om tatueringar. Och fler ska det bli. Maya ser det som ett alternativ till att skriva dagbok. - Alla tatueringar är minnen av olika saker. Man påminns om hur det var då.
Emma Blomqvist, här med dottern Asta i knät, och Maya Ljungblad har båda ganska många tatueringar. Och fler ska det bli.
Foto: Karin Hertz
- Det gör lite ont, men inte så ont som jag trodde. Det är en speciell känsla. Det ilar lite. Men efter ett tag domnar huden bort, säger Maya.- Det gör ju inte så ont att man rycker bort armen. Det gör nästan mer ont att torka av färgen efteråt, än av själva nålarna, säger Emma.En del tatueringar kan ta lång tid att göra, om de är stora. Då blir man trött efteråt, försäkrar Emma.- Jag satt i sex timmar i sträck med en ryggtatuering.Maya tycker att det ofta är trevligt folk som är tatuerare. Man kan sitta och småprata under tiden.- Det är ungefär som att gå till frisören, säger hon.
Tatuering
Tatuering innebär en permanent infärgning av huden, övervägande i dekorativt syfte. Färgen inpräntas i huden med hjälp av en nål av exempelvis fiskben. I modern tatuering används elektriska nålar.Tatueringskonsten har en mycket gammal historia. De äldsta bevarade tatueringarna finns på 4 000 år gamla egyptiska mumier.Tatueringar är särskilt vanligt i Sydöstasien, Polynesien och Japan. Genom James Cooks resor i Polynesien, och ökade handelsförbindelser med Japan, återuppväcktes intresset för tatuering i Europa. Bland sjömän och inom mer eller mindre exklusiva subkulturer har det länge varit vanligt med tatueringar. På senare tid har seden kommit på modet bland ungdomar. Källa: Nationalencyklopedin
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!