Tävling för vardagshundar

På lördagen var det debut för rallylydnad. En hundsport för vanliga hundägare och vanliga hundar.

Lock och uppmuntrande tillrop är tillåtna i rallylydnad, men man får inte röra hunden. Här tävlar Suzanne Nilsson och Zimba.Foto: Matilda Ahl

Lock och uppmuntrande tillrop är tillåtna i rallylydnad, men man får inte röra hunden. Här tävlar Suzanne Nilsson och Zimba.Foto: Matilda Ahl

Foto: Ahl Matilda

Västervik2012-09-29 16:55

- När man tävlar i rallylydnad ska man tänka att nu ska vi ha kul i fyra minuter, säger Jannika Tilly, för dagen tävlingssamordnare i Gamleby Brukshundsklubb.

Det var allra första gången som klubben ordnade tävling i rallylydnad. Det är i och för sig inte så konstigt, det är bara något år sedan sporten fick status som officiell tävlingsdisciplin i Sverige.

Vad är det som skiljer rallylydnad från vanliga lydnadstävlingar?
- I rallylydnad får du prata med hunden. Du får locka, och du får tjoa och tjimma. Det enda du inte får göra är att ta i hunden, säger Jannika Tilly.

Den nya tävlingsgrenen tror hon kan locka hundägare som annars inte haft tanken på att tävla.

- Det är inte lika strikt. Man kanske inte har en hund som är kvick nog för agility. Ska din högt placera sig högt i vanlig lydnad bör den vara renrasig. Det är inte nödvändigt här. Det är en sport för vardagshundar.

Samtidigt beskriver hon sporten som både rolig och nyttig för hunden.

- Det är ett bra sätt att aktivera hunden - den får tänka mycket. Det är perfekt en regnig dag, om man inte vill gå en lång entimmespromenad med hunden. Då kan man ta ett träningspass istället, och hunden är ändå nöjd efteråt.

Under våren och förhösten har brukshundklubben haft kurser i rallylydnad. För de sex tävlande ekipagen i Gamleby blev det tävlingsdebut. Totalt lockade tävlingen 42 ekipage från Småland och Mellansverige.

Så gick det för de lokala deltagarna

Nybörjarklassen: Åsa Sjöblom med Molly, Gamleby BK, 87 poäng, Gunilla Hesser med Indra, Gamleby BK, 80, Mona Sjögren med Peppe, Gamleby BK, 76, Gunilla Hesser med Arja, Gamleby BK, 56, Erika Härnström med Molly, Gamleby BK, 55, Annelie Ellilä, Gamleby BK, 54.

Fortsättningsklassen: Annika Adolfsson med Leia, Västerviks BK, 89 poäng, Frida Nilsson med Aska, Valdemarsviks BK, 85, Susanne Nilsson med Zimba, Valdemarsviks BK, 80.

Deltagarna startar banan med 100 poäng. Poäng dras för fel och avvikelser. Maxpoängen för det ekipage som lyckas genomföra en felfri promenad är alltså 100 poäng. Klarar ekipaget över 70 poäng får det diplom.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om