Från tre anställda 2006 till i dag 26. Mjölkteknik Öst och systerföretaget Mjölkteknik Mitt har haft en raketutveckling.
Därför belönades vd:n, 36-årige Rickard Olsson, med utmärkelsen Årets Genombrott.
Rickard jobbade under många år som servicetekniker åt företaget Lely som tillverkar mjölkrobotar. 2006 fick han frågan om han inte kunde driva servicen i ett eget bolag - och så blev det.
Till en början var det han, tillsammans med två anställda, men verksamheten har växt snabbt. Dessutom startades ett andra bolag för att täcka ett större geografiskt område. I dag servar 26 anställda 225 maskiner som finns utplacerade på gårdar från Vetlanda i söder till Hudiksvall i norr.
Rickard jobbar i dag inte längre ute på fältet. Han har fullt upp med att leda verksamheten.
Har det varit svårt att växla roll från tekniker till vd?
Han tvekar innan han säger:
- Jag har inte tänkt på det. Det har bara rullat på. Jag har haft tur och hela tiden fått toppenpersonal när vi vuxit.
Tillväxten kommer enligt Rickard av att han man servar en teknik som är välkommen för bönderna.
- Robotarna ger bönderna en helt annan social situation. Robotarna är helt självbetjänande, och bönderna blir inte lika bundna vid ladugården.
Kanske kommer ledarskapet att ställas på prov mer det närmaste året. Tillväxten har stannat av. Ett slopat investeringsstöd, och bristande lönsamhet bland mjölkbönderna har gjort att investeringarna i ny teknik minskat.
- Vi konsumenter är ute på tunn is när vi hela tiden kräver lägsta möjliga pris på mjölk. Vi kan tänka oss att betala 20 kronor för en liter vatten på bensinmacken, men mjölk får inte kosta mer än åtta kronor. Av de pengarna går bara 2,60 till bonden.
Samtidigt konstaterar han att även om 2013 ser ut att bli ett mellanår så kan det bli ett år då han får tid att jobba med företagets struktur.