Telefonister delad tvåa på SM

"Växeln hallå, hallå, hallå. Koppla mig till 22". De tre trevliga tjejerna i Västerviks kommuns telefonväxel är näst bäst i Sverige.
De har i dagarna hamnat på en hedersam, delad andraplats i kampen om titeln Sveriges bästa kommun i SM i telefoni.

Näst bäst i Sverige. Tjejerna i Västerviks kommuns telefonväxel är bland de allra bästa telefonisterna i hela landet. De knep en andraplats i klassen Kommunspecial vid SM i telefoni som i dagarna avgjorts i Stockholm. Det är de här tre tjejerna ni pratar med då ni ringer Västerviks kommun. Från vänster ses Birgitta Johansson, Gunilla Stenberg och Britt Lindblad.  Foto: ANDERS STEINER

Näst bäst i Sverige. Tjejerna i Västerviks kommuns telefonväxel är bland de allra bästa telefonisterna i hela landet. De knep en andraplats i klassen Kommunspecial vid SM i telefoni som i dagarna avgjorts i Stockholm. Det är de här tre tjejerna ni pratar med då ni ringer Västerviks kommun. Från vänster ses Birgitta Johansson, Gunilla Stenberg och Britt Lindblad. Foto: ANDERS STEINER

Foto:

Västervik2006-02-15 00:25
- Mycket roligt! Silvermedaljen visar att vi har personal i telefonväxeln som med kvalitet och engagemang utför ett strålande arbete, säger Västerviks kommunchef Conny Jansson.
- Ni är fina och viktiga ambassadörer för Västerviks kommun, säger Conny Jansson och kommunalrådet Harald Hjalmarsson på kortet till en vacker blomsterbukett som just nu pryder växelrummet.

Det är undersökningsföretaget Q Survey som varje år med hjälp av hundra påhittade telefonförfrågningar mäter de deltagande telefonväxlarnas kvalitet, servicegrad och personliga bemötande.
- De har ringt fejkade samtal och vi vet inte när de har ringt, säger Gunilla Stenberg som tillsammans med Birgitta Johansson och Britt Lindblad är Västerviks röster utåt och ofta verkligen har "glimten i örat".
Gunilla Stenberg och Birgitta Johansson var i slutet av förra veckan uppe i Stockholm där SM i telefoni avgjordes vid en prisutdelning på biografen Rigoletto. Höll ställningarna i växeln hemma i Västervik denna dag gjorde Britt Lindblad. Med i Stockholm var även kommuninformatör Anna Erlandsson Karlsson.
- Det var oerhört nervöst när de kallade upp oss på scenen. Vi var en av de tre nominerade kandidaterna i klassen Kommunspecial, berättar Gunilla Stenberg.
- Efter några minuter avslöjade de att vi delade andraplatsen med Bodens kommun och att Mullsjö kommun segrade.

På kvällen väntade sedan stor fest med middag och uppträdande på restaurangen Golden Hits, där servitörerna/servitriserna även står för underhållningen.
I Västerviks kommuns växel sitter alltid två telefonister för att snabbt hinna ta hand om alla samtal. Britt Lindblad sköter administrationen och hoppar dessutom in i växeln på luncher och andra raster.
Växeln får ta emot 1 400-1 600 samtal per dag, vilka kopplas till närmare 1 400 olika anknytningar.

- Vi har numera även de kommunala bolagen, det vill säga Bostadsbolaget, Västerviks Kraft Elnät AB och Västervik Miljö & Energi. Dessutom sköter vi ju också receptionen med alla besökare.
Blir man inte trött i halsen ibland av allt pratande med folk?
- Det klart att det kan bli mycket ibland. Men vid tillfälliga toppbelastningar är det nog i stället så att man får en lite mera spänd röst, att röstläget går upp en aning, säger Gunilla Stenberg.

För att göra ett riktigt bra växeltelefonistjobb vill det till att alla anställda hänvisar sina telefoner, det vill säga knappar in hur länge de är ute, var de är och så vidare.
- En del är jätteduktiga på det, andra är mindre noggranna medan det slutligen finns några som aldrig tycks lära sig, suckar tjejerna som bemannar växeln.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om