Telia tycker det är för dyrt att bygga reservkraft

Skulle mobiltelebolagen tvingas att bygga in reservkraft i mobiltelemasterna är risken att de drar sig för att bygga ut på landsbygden.
Det tror Bo Fredén, nätchef på Teliasonera Sverige.

Västervik2007-01-31 00:25
I gårdagens VT avlossade de stödarbatere från LRF som röjde efter stormen Per en salva mot Teliasonera. Röjnings- och ledningsarbetet försvårades av att det inte fanns mobilteletäckning. Många av stödarbetarna är lantbrukare som själva hemma på gården sett till att ordna reservkraft. Det borde telebolagen också klara av tyckte de.
Enligt Bo Fredén finns det en beredskap för strömavbrott.
- Det finns reservkraft i form av batterier. I en mobilmast räcker de i två till åtta timmar. Vi ett normalt strömavbrott ska det räcka, säger Bo Fredén.

Vid stormen Per körde Teliasonera ut 130 mobila reservkraftverk till strategiskt utvalda mobilamaster i det drabbade området i södra Sverige. Egentligen skulle det ha funnits mer kapacitet än så.
- För vårt vidkommande kom stormen en månad för tidigt, säger Per Fredén.
Efter stormen Gudrun insåg Teliasonera att vissa områden i framförallt Halland och Kronobergs län var utsatta för stormar. Där byggdes fjärrstyrdreservkraft in i 85 master. Problemet var bara att man bara hunnit bygga klart reservsystemen i 15 av masterna när Per drog in över landet.
Kommer ni att använda liknande lösningar i Kalmar län så småningom?
- Det får vi utvärdera. Det är delvis en kostnadsfråga. Vi jobbar i en bransch där det råder en stark prispress, säger Bo Fredén.

Enligt honom kan inte Teliasonera investera hur mycket som helst i näten, om inte konkurrenterna gör det, eftersom det är svårt att få tillbaka det man investerat från telekunderna.
Borde det i så fall inte finnas lagstiftning som tvingar både er och era konkurrenter att ha reservkraft i masterna?
- Jag tror inte att det vore en bra lösning. Det är skillnad mellan vår bransch och elbolagen. Elbolagen har monopol. Vi jobbar i en bransch med fri konkurrens. Redan i dag har vårt bolag den allra största täckningen på landsbygden. Våra konkurrenter tycker uppenbarligen inte att det är lönsamt att ha täckning i vissa områden.
Bo Fredén tror att landsbygden kan bli en förlorare på strängare regler. Tvingas telebolagen att investera i reservkraft, utöver de kostnader man har för en mobilmast i dag kommer det att bli ännu mindre atraktivt att ha mobiltäckning i glesbefolkade områden.
Han hoppas att problemen med utslagna mobiltelenät ändå ska minska i framtiden.
- Vi får ju nytta av att elbolagen ökar driftsäkerheten i sina nät.
Bo Fredén tycker också att mobiltelefonin visat att den är överlägsen fast telefoni vid krislägen.
- Det går snabbare att få mobilnätet i bruk igen. Det fasta nätet tar längre tid att reparera efter en storm. I dag är Sverige dessutom ett väldigt mobiltelefontätt land, så att mobilnätet är ett bra alternativ.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om