Thoréns riksdagsplats i fara

Förra valet kunde folkpartisten Sverker Thorén surfa in i riksdagen tack vare Lejonkungen-effekten.
I årets val riskerar han att spolas bort av Reinfeldt-vågen.

Krister Örnfjäder - sitter säkert?

Krister Örnfjäder - sitter säkert?

Foto:

Västervik2006-01-07 00:25
2006 är valår. Stora förändringar är att vänta, inte minst på den borgerliga kanten av länsbänken.
I extremfallet kan det bli en helt ny uppsättning borgerliga riksdagsmän, utan tidigare riksdagserfarenhet.
Så här är läget i partierna.

Moderaterna. Partiet gjorde ett katastrofval förra året och förlorade ett av två mandat i Kalmar län. Till årets val har moderaten Nils Fredrik Aurelius meddelat att han inte ställer upp för omval. Nu råder gynnsamma vindar för partiet. Enligt opinionsundersökningarna ser partiet ut att ta tillbaka sitt andra mandat i länet. Enligt SCB:s partisympatiundersökning är ett tredje mandat inom räckhåll. På partiets riksdagslista finns en Västerviksbo på tredje plats, Bo Lundgren.

Folkpartiet. Sverker Thorén lever farligt. I riket är visserligen folkpartiet näst största borgerliga parti, men i Kalmar län har partiet av tradition varit det minsta partiet. 2002 fick partiet en riksdagsman från länet för första gången på många år. Avancerar moderaterna är risken att folkpartiet får släppa till ett mandat.

Centerpartiet. Har ett mandat. Av opinionsmätningarna verkar inte partiet plocka ytterligare ett mandat i valet. Partiet är förhållandevist starkt i Kalmar län. C-mandatet är därför tryggare än fp- och kd-platserna. Frågan är vem som blir c-riksdagsman. Veteranen Agne Hansson har sagt nej. Anders Åkesson från Kalmar nämns som favorit. Ett annat tänkbart namn är Vimmerbys kommunalråd Leif Larsson.

Kristdemokraterna. Får man tro SCB:s valsympatiundersökning för Kalmar län kan moderaterna även knipa Chatrine Pålssons riksdagsplats. Opinionsundersökningen är dock väldigt osäker. Kd har ett förhållandevis starkt fäste i Kalmar län. Partiet är starkare här än på många andra håll i landet, men enligt SCB:s undersökning har partiets nedgång på riksplanet märkts även i Kalmar län. Deras mandat är trots det förmodligen säkrare än fp:s.
På den borgerliga sidan finns ytterligare en osäkerhetsfaktor. Vad händer om något av de minsta partierna trillar ur riksdagen?
På länsbänkens vänsterkant är det lugnare, men inte heller där saknas dramatik.

Socialdemokraterna. Fick fyra mandat i förra valet. Får man tro SCB:s partisympatiundersökning backar partiet i Kalmar län, men de kommer ändå att kunna försvara sina fyra platser. Riksdagslistan är inte fastställd än, men Västerviks riksdagsman Krister Örnfjäder är intresserad av att fortsätta. Västerviks arbetarkommun har nominerat honom. Mycket tyder på att han kan hoppas på att få fortsätta som riksdagsman under ytterligare fyra år.
Vänsterpartiet. Partiet fick sitt första riksdagsmandat från Kalmar län vid valet 1994. Vid valet 2002 hölls sig riksdagsmannen Lennart Beijer kvar med ett nödrop. han fick inget av länets ordinarie mandat men kom in på ett utjämningsmandat. Sedan dess har partiet sjunkit kraftigt i opinionsmätningarna. Lennart Beijer har meddelat att han inte ställer upp till omval. Risken är stor för att partiet förlorar sitt mandat.
SCB:s partisympatiundersökning
Länet Mot Riket
nov-05 riket val-02
Moderaterna 26,5 +0,6 +13,8
Folkpartiet 3,7 -7,4 -5,2
Kristdemo. 6,6 +1,8 -4,5
Centerpartiet 11,0 +5,1 +0,4
Socialdemo. 39,7 +2,6 -4
Vänsterpartiet 5,9 +0.2 -1,3
Miljöpartiet 4,4 +0,3 +0,8
VT har använt Statistiska centralbyråns partisympatiundersökning från november 2005. Vi har jämfört med siffrorna för länet med de för riket, och vi har jämfört siffrorna med riksdagsvalet i Kalmar län 2002.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om