Tidig insats kväver skolbråk i sin linda

Varje tisdag besöker fältassistenten Lasse Larsson från socialkontoret Ludvigsborgsskolan i Västervik. Där finns han bland de unga för att ge råd och stöd till den som behöver. Och för att ibland prata med skolans två speciella medlare.

Lars Larssons rör sig mycket ute på fältet. Varje tisdag brukar han hälsa på hos eleverna på Ludvigsborgsskolan. Lars ingår i den nystartade samsgruppen, vilken tidigt ska gå in och förhindra att bråk eskalerar.

Lars Larssons rör sig mycket ute på fältet. Varje tisdag brukar han hälsa på hos eleverna på Ludvigsborgsskolan. Lars ingår i den nystartade samsgruppen, vilken tidigt ska gå in och förhindra att bråk eskalerar.

Foto: Ola Axman

Västervik2012-02-03 00:00

I tisdags deltog även Hanna Torstensson från socialkontorets familjeenhet under besöket. Både hon och Lasse Larsson ingår i den så kallade samsgruppen, en grupp som i ett första steg är tänkt att vara ett stöd för skolorna om kränkningar, attitydproblem och brottslighet skulle förekomma.

- Tanken är att samsgruppen ska komma in i ett tidigt skede för att kunna stämma i bäcken, säger Lasse Larsson.

- Tidig konflikthantering gör att de "lättare" fallen aldrig hinner bli de "svårare" fallen. Ju tidigare man kan komma in och jobba med konflikthantering, desto mer vinner man i både tid och pengar. Om det inte behöver bli vare sig polis- eller anmälan till socialtjänsten så har det vunnits mycket. Framför allt för ungdomarna, säger Hanna Torstensson.

Både hon och "fältaren" Lasse Larsson understryker att barn och ungdomar måste få känna sig trygga i den miljö de vistas i dagligen. Att i ett tidigt skede hjälpa dem hantera konflikter ger bara vinnare, både mänskligt och ekonomiskt.

Samsgruppen ska kopplas in när man upplever att en konflikt mellan ungdomar eskalerar och man känner att man behöver stöttning utifrån.

I gruppen ingår skolpersonal - varje högstadieskola har en eller ett par utbildade medlare - samt medlingsutbildad personal från socialtjänstens familjeenhet och polisen.

- Vår medling här på skolan har redan visat sig ha positiva effekter vid ett par tillfällen, säger Helena Fogel Markskog, specialpedagog och en av två utbildade medlare på Ludvigsborgsskolan.

Även eleverna på Ludde tycks vara positiva till samsgruppens insatser hittills:

-  Det verkar funka bra. Vi känner själva till ett bråk här på skolan som löste sig, sedan alla berörda parter fått möjlighet att prata ut och bli vänner igen, säger Sofia Jonsson och Hanna Ekberg i årskurs 9 som berättar att det just nu är ganska så lugnt på Ludvigsborgsskolan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om