Tidigare mordmisstänkt JO-anmäler åklagaren

- Det är ingen självömkan, men jag undrar bara: ska det gå till på det här sättet? Det säger Ingemar Westlund, tidigare misstänkt för att ha mördat sin hustru. Nu har han JO-anmält den åklagare som höll i utredningen.

Västervik2009-03-19 00:07
På kvällen den 5 september förra året tog Agneta Westlund med sig hunden ut på en promenad för att leta kantareller. Hon kom aldrig tillbaka.Hennes make, Ingemar Westlund, hittade henne livlös vid Frisksjön. Polis och räddningstjänst tillkallades, och kunde konstatera att hon var död.Snart fick Ingemar Westlund veta att han var misstänkt för att ha bragt sin hustru om livet. Han häktades, skäligen misstänkt för mord. Det är den svagare graden av misstanke. Efter en vecka släpptes han fri, fortfarande misstänkt.Ingemar Westlund anser inte att det fanns någon grund för häktning. Han är kritisk till att polis och åklagare utgick från att han var en mördare för att många mord sker med en närstående gärningsman. Enligt honom struntade de i andra spår.- Prestigen låg i att försöka hitta bevis mot mig. Jag har varit betraktad som mördare från första stund. Inte som misstänkt, utan mördare.Vad vill du uppnå med din JO-anmälan?
- Jag vill ha en diskussion om det här. Jag räknar inte med att någon ska bli fälld, men det ska inte gå till såhär. Jag kommer också att lämna en JO-anmälan mot polisen av samma skäl.Under nästan fem månaders tid var Ingemar Westlund misstänkt för mord, innan han av en reporter på VT fick veta att han var avförd från utredningen.Bristen på information är en viktig anledning till att han har valt att JO-anmäla vice chefsåklagare Kerstin Eriksson, som tidigare höll i utredningen.- Hon har inte sagt ett knäpp till mig. Det är en otrolig nonchalans.Han har skickat 10-15 brev till åklagaren, men inte fått något svar.VT har sökt Eriksson för en kommentar, men inte lyckats nå henne. Samma gäller för Cecilia Brick vid Västervikspolisen, som nu håller i utredningen.Ulf Gollungberg vid Västervikspolisen kan bara bekräfta att utredningen inte är nedlagd. Han vet inte om rubriceringen mord står fast.Angående information uttalar han sig generellt, då han inte varit inblandad i utredningen. Så länge en förundersökning pågår, gäller sekretess. Uppgifter som kan skada utredningen får inte lämnas ut. Men misstänkt och försvarare har enligt rättegångsbalken rätt att ta del av vissa uppgifter under utredningens gång, för att kunna bemöta dem. Sådant som talar till den misstänktes fördel ska också lyftas fram.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om