Tidsresor ny pedagogisk metod för bättre lärande

På fredagen gick startskottet för två skolprojekt i Västervik med liknande syfte - att höja måluppfyllelsen inom NO och teknik i årskurserna 7-9. Man gör det bland annat genom tidsresor.

Kvalitetsutvecklingschef Esbjörn Grandalen, i mitten, tillsammans med Helen Eklund och Peter Danielsson från Kalmar läns museum vid fredagens kickoff i gymnasiets aula.Foto: Ashraf Isa

Kvalitetsutvecklingschef Esbjörn Grandalen, i mitten, tillsammans med Helen Eklund och Peter Danielsson från Kalmar läns museum vid fredagens kickoff i gymnasiets aula.Foto: Ashraf Isa

Foto:

Västervik2012-01-27 16:52

Västerviks gymnasiums aula var på fredagen fylld med alla pedagoger från årskurserna 7-9. De var samlade för ett uppstartsmöte, där man informerades om förutsättningarna för de här projekten.

Barn- och utbildningsförvaltningen har fått nära en miljon kronor för att driva de två projekten.

- Sparbanksstiftelsen Tjustbygden har beviljat barn- och utbildningsförvaltningen 776 000 kronor under en treårsperiod. Tillsammans med Kalmar läns museum ska vi inom ramen för projektet fortbilda pedagoger i syfte att utveckla undervisningen för att öka måluppfyllelsen inom ämnena NO och teknik med hjälp av så kallad kulturmiljöpedagogik, säger Esbjörn Grandalen, kvalitetsutvecklingschef på barn- och utbildningsförvaltningen.

Kulturmiljöpedagogik och "tidsresor" är en pedagogisk metod för effektivare lärande.

Kulturmiljöpedagogiken använder sig av lokala historiska platser och deras berättelser som ett aktivt sätt att lära och inspirera dagens människor om det förflutna för att förstå framtiden.

- Tidsresor är en pedagogisk metod som gör det möjligt att reflektera över och jämföra livet då och nu, genom att använda historiska perspektiv som belyser aktuella frågor.

Helen Eklund och Peter Danielsson från Kalmar läns museum fanns på plats i aulan för att berätta om kulturpedagogik och tidsresor:

- Under en tidsresa får lärare och elever tillsammans under en hel dag leva en medeltidsdag. Man förflyttas tillbaka till medeltiden, klär sig i tidstrogna kläder och äter löksoppa och annan typisk medeltida mat samt beter sig även i övrigt på det sätt man gjorde på medeltiden, säger Helen Eklund.

- Man blir alltid berörd under en sådan här dag, som skapar både intresse och nyfikenhet. Känslan stannar kvar hos dig resten av livet.

Västervik Framåt AB driver projektet Skola/näringsliv, där barn- och utbildningsförvaltningen beviljats 220 000 kronor för att driva ett delprojekt.

- Också vi ska göra tidsresor. Kanske åker vi till Ankarsrums Bruk för att titta på både hur man arbetade på 1600-talet och hur man jobbar effektiv i dag, säger Mattias Olsson, projektledare för Skola/näringsliv.

Det flesta län i landet har problem med att ungdomar flyttar ut, utan att återvända längre fram i livet. Samtidigt är förmågan att förse näringslivet med rätt kompetens kommande år en kritisk framgångsfaktor.

- En viktig pusselbit för att locka ungdomar till länet och Västervik är god kännedom om arbetsmarknadens struktur och de arbetstillfällen som erbjuds. Projektet syftar till att ta fram långsiktiga arbetsformer och metoder som främjar kontakten mellan skola, näringslivet och andra aktörer som är inblandade i detta arbete.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om