Tidsresor ska väcka intresse

Hur väcker man ungdomars intresse för teknik och naturvetenskap? I Västervik ska man testa om levande historia kan vara en väg.

Livsmedelsproduktion från tidigt 1900-tal. Mats Lindstörm och Peter Danielsson plockar fram en separator och en smörkärna som tros vara från 20- eller 30-talet.Foto: ellen Nielsen Kindstrand

Livsmedelsproduktion från tidigt 1900-tal. Mats Lindstörm och Peter Danielsson plockar fram en separator och en smörkärna som tros vara från 20- eller 30-talet.Foto: ellen Nielsen Kindstrand

Foto: Ellen Nielsen Kindstrand

Västervik2012-05-03 00:00

- Vi har uppmärksammat att det finns brister i måluppfyllelsen i teknik och naturorienterande ämnen. Ett problem har varit att eleverna inte ser vad man har för nytta av ämnena, berättar Esbjörn Grandalen, utvecklingsledare på barn- och utbildningsförvaltningen i Västervik.

Svaret har blivit ett projekt där man tar Kalmar Läns Museum till hjälp. Museet har i många år jobbat med temadagar där eleverna får göra tidsresor.

Historien görs levande under temadagar i historiska miljöer, där eleverna får klä ut sig i tidstypiska kläder. Hittills har fokus under de dagarna legat på humaniora.

Nu är det meningen att tidsresorna ska användas för att öka förståelsen för vad teknik och naturvetenskap betyder för vår vardag. Projektet drivs under en tid med stöd av pengar på Sparbanksstiftelsen Tjustbygden.

Esbjörn Grandalen ser framför sig hur man kan ta avstamp i historien.

- Kanske kan ett tema avslutas med ett besök på Simpevarps kärnkraftverk, säger Esbjörn Grandalen som ett exempel.

På onsdagen träffades länsmuseet och lärare för att diskutera projektet, i dag torsdag görs ett första "genrep" i Oxebo såg utanför Hallingeberg. Temat blir energi. Eleverna får se hur det fungerade innan elektricitetens intåg.

-Oxebo är en fantastisk miljö, säger Peter Danielsson, historiker vid länsmuseet som ska hjälpa lärarna i arbetet.

Inför lärarna drar han några exempel. Till exempel hur tekniken på många sätt varit avgörande vid krig - den som har bäst teknik har ofta vunnit.

Vad är lärarnas egna reflektioner? Vad kan man vinna på att göra tidsresor?
- Det kan öka elevernas förståelse hur tekniken förändrat våra levnadsvillkor, säger Anders Helderud.

- Ibland kan maskiner från äldre tider vara bättre när man ska förklara hur olika naturvetenskapliga principer fungerar, säger Carina Hallberg, och tar elektricitet som exempel.

Utöver Ludvigsborgsskolan besök i Oxebo kommer elever från fler högstadieskolor få prova på teknik i tidsreseform: i Ankarsrum kommer man att besöka bruket och åka ånglok.

Temat då blir kommunikation och konstruktion. Åbyskolans i Gamleby kommer att göra ett besök i Dackeskans och leta spår efter människan i naturen. Eleverna får prova på bågskytte och gammaldags matlagning. Överum kommer att besöka Hammarsmedjan och få veta mer om tjärbränning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om