Tillbaka på farfars Norrbacka

På torsdagen gästade integrations- och jämställdhetsminister Jens Orback Västervik. Vad passade bättre än ett besök i stadsdelen som gett honom sitt efternamn?

På farfars gata. Jämställdhets- och integrationsministern Jens Orbacks farfar drev handelsträdgård vid Norrbackagatan. Efternamnet Orback är inspirerat av stadsdelens namn.Foto: Anders Liljegren

På farfars gata. Jämställdhets- och integrationsministern Jens Orbacks farfar drev handelsträdgård vid Norrbackagatan. Efternamnet Orback är inspirerat av stadsdelens namn.Foto: Anders Liljegren

Foto:

Västervik2006-09-14 00:25
- Mycket har förändrats här sedan jag var barn, konstaterar Jens Orback när han kliver ur bilen på Nedre Norrbackagatan.

I valets slutskede fick han möjlighet att välja en anhalt på en annars hårt styrd valturné. Då föll valet på Västervik. Här växte hans pappa upp - farfar drev en handelsträdgård. Jens Orback själv var som barn ofta i Västervik på somrarna och har därför minnen av Norrbackagatan.
Numera har området byggts om.
- Av handelsträdgården finns det bara något fruktträd kvar, säger Jens Orback.

Hans efternamn kommer av att familjen ville ta efternamn efter gatan där de bodde. Förslaget var Norrback, men myndigheterna sade nej. Namnet var upptaget - därför fick det blir Orback.
Under besöket i Västervik hanns ett besök på Tjustskolan med. Där träffade Jens Orback vuxenstuderande. Frågestunden blev livlig, bland annat med frågor om integration. Därefter följde ett pass vid socialdemokraternas valstuga på Stora torget.

Två av de områden som Jens Orback ansvarar för är integration och jämställdhet. Den sistnämnda frågan har kommit bort i valdebatten, trots att feministiskt initiativ försöker utmana de etablerade partierna.
- Jag tycker att det är synd att jämställdhetsfrågorna inte kommit fram mer, men vi kan inte välja vilka frågor som kommer upp i debatterna.

Det andra området, integrationen, har blivit mer uppmärksammat.
Fungerar folkpartiets krav från förra valrörelsen på språktester bland invandrare fortfarande som en brandfackla?
- Det är en liten och obetydlig fråga, säger Jens Orback, och betonar att det är principiellt fel att bara ställa språkkravstestet på vissa människor.
- Lars Leijonborg blev svensk medborgare i och med att han föddes. Så vitt jag vet kunde han då inte tala svenska, utan man förutsatte att han lärde sig språket.
Däremot är inte Orback främmande för att ställa krav på nya svenskar.
- Jag tror att integrationen fungerar bättre om de inte får socialbidrag, utan något liknande lön för att de deltar i SFI (Svenska för invandrare reds. anm) och arbetsmarknadsintroduktioner. Kravet för att de ska få ersättning är naturligtvis att de deltar.

Efter tre kvarts dörrknackning och utdelande av rosor i området kring Norrbackaområdet, var det dags för dagens sista programpunkt för ministern. Släkten Orback kommer att sätta spår i staden. Som VT tidigare berättat har Jens Orbacks farbror Sven Orback gjort en donation till ett minnesmärke över torghandeln i Västervik.
- Jag ska träffa Åsa Jägerhorn och se bilder på hur minnesmärket ska se ut, berättar Orback.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om