"Tio procent i riskzonen"

Att ställa frågor om alkoholvanor på ett sätt så man får ärliga svar kan visa sig kosta i början men löna sig i längden. Det var ett av budskapen som företagsläkaren Ragnhild Ivarsson-Walther ville förmedla vid sin föreläsning.

Reagera i  tid. Ragnhild Ivarsson-Walther föreläste om ett nytt sätt att förebygga alkoholproblem på arbetsplatsen.

Reagera i tid. Ragnhild Ivarsson-Walther föreläste om ett nytt sätt att förebygga alkoholproblem på arbetsplatsen.

Foto: Lena Pettersson

Västervik2007-11-22 00:07
Ett 50-tal arbetsledare inom privat och offentlig sektor deltog under onsdagen i den första av flera utbildningsdagar om hur man går till väga för att upptäcka alkoholproblem hos anställda innan riskbruk utvecklas till missbruk. Projektet som går under namnet "Flera broar" är unikt för Kalmar län och finansieras av Alkoholkommittén, Länsstyrelsen och Regionförbundet.Föreläsare under utbildningsdagen var Ragnhild Ivarsson-Walther, företagsläkare och specialist i allmänmedicin som arbetat med frågor om riskbruk av alkohol under flera år. Hon inledde med att ge motiv för varför det är viktigt att uppmärksamma eventuella problem i tid. Förutom hälsoaspekterna som hjärnskador, högt blodtyck, hjärtpåverkan, skador på lever och buspottkörtel och psykiska skador, finns risken för olyckor, ökad frånvaro, och kostnader på grund av lägre produktivitet. - Det finns en liten positiv effekt av alkohol som numera verkar vara vetenskapligt klarlagd. Men den gäller bara för personer som har problem med hjärta och kärl, är minst 70 år och som bara dricker motsvarande ett till två glas vin per dag. Berusningsdrickande är alltid onyttigt och ger skador även om det inte händer så ofta.Förutom de uppenbara risker som finns med att vara påverkad av alkohol under arbetstid belyste hon också riskerna när man är dagen efter. Om en man som väger 75 kilo dricker två starköl klockan nio på kvällen tar det till tre på natten innan alkoholen gått ur kroppen. Att försöka påskynda nedbrytningen med bastu, motion eller dylikt lönar sig föga, det är ändå levern som ska göra 98 procent av jobbet. För att upptäcka dem på arbetsplatsen som ligger i riskzonen har man inom projektet tagit fram det man kallar en huvudmodell. Den går ut på att i samband med den vanliga hälsoundersökningen, när man ställer frågor om livsstil, också frågar om alkoholvanor. I ett formulär får man uppge sin ungefärliga konsumtion. Ett blodprov, så kallat CDT tas också, det visar om man dricker mer än 50-80 gram alkohol per dag och om man haft ett kroniskt intag under minst några veckors tid. - Med hjälp av svaren och blodprovet kan vi se vilka personer som har ett riskbruk. Det viktigaste är sedan att erbjuda en uppföljning och att poängtera att den i första hand sker för personens eget bästa och att den inte ska ha någon negativ påverkan på lönen eller andra arbetsförhållanden. Det är inte ofta vi får några negativa reaktioner när vi gör den här sortens uppföljningar, det är vanligare att vi stöter på personer som uttrycker sin tacksamhet över att någon i omgivningen vågar se att man har problem som man inte klarar av att lösa själv. Det har visat sig att av alla åtgärder som vitas i samhället för att minska alkoholkonsumtionen så är "alkoholrådgivning i ett tidigt skede" den mest effektiva. - När ni som företagare börjar fokusera mer på de här frågorna får ni räkna med ett merarbete. Runt tio procent av de anställda kommer att visa sig ligga i riskzonen. Vinsten kommer ni att göra genom att färre som har ett riskbruk kommer att utveckla ett missbruk.
Hur ofta dricker du alkohol? Hur ofta har du inte kunnat sluta dricka sedan du börjat? Hur ofta har du låtit bli att göra något som du borde för att du drack ? Hur ofta har du behövt en drink på morgonen efter mycket drickande dagen innan ?
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om