Från och med den 1 januari nästa år är det ny organisation för kommunens kostverksamhet, och då ska det inte behövas lika mycket personal.
Enligt Anders Johansson på fackförbundet Kommunal kommer tio personer att sägas upp, varav tre slutar till nyår och resten nästa sommar. Utöver dem är det ytterligare 16 som får pension eller avgångsvederlag.
I den nya organisationen är det ett antal äldreboenden, skolor och förskolor som ska börja laga sin egen mat. Kommunen ska gå från åtta produktionskök till 20.
Mest är det måltidsbiträden som tvingas sluta. Några nya kokerskor har inte behövt anställas, eftersom det finns tillräckligt många med den kompetensen ändå.
Som VT tidigare berättat ska kosten spara 5 miljoner kronor, men vara kvar i kommunal regi. Då räcker det inte med att det blir mindre transporter. Även personalkostnaderna måste bantas.
- Fast vi som jobbar på golvet är tveksamma till hur man ska kunna höja kvalitén och laga mer mat, samtidigt som man ska spara 5 miljoner. Kvalité borde få kosta, säger Susanne Calmunger, arbetsplatsombud för Kommunal i köket på Gertrudsvik i Västervik.