På Lapserums gård, mellan Gamleby och Överum, får besökarna kika närmare på hundratals kultingar som bara är någon vecka gamla. När VT hälsar på i stallet kravlar många av dem runt sin mamma, suggan, för att få tag på "sin" spene och suga i sig mjölk.
– Efter en vecka brukar de bestämma sig för vem som får vilken spene, berättar Lena Persson, grisbonde i Lapserum.
Plötsligt hör vi ett öronbedövande skrik från en av boxarna – och varifrån uttrycket "skrika som en stucken gris" kommer känns plötsligt uppenbart. En av kultingarna har råkat klämmas av sin mamma. Lena Persson puttar försiktigt till suggan, som flyttar sig. Kultingen tystnar genast.
Smågrisarna får vara med suggan i fem veckor, sedan tas de från mamman. Stallet på Lapserum är uppdelat i flera olika avdelningar, för att grisarna ska kunna flyttas när de nått en viss ålder.
Lena Persson berättar att det blivit lönsamt på senare år att vara grisbonde. Kunderna är beredda att betala några kronor extra för svenskt kött, tack vare vetskapen om att grisar behandlas bättre i Sverige än i andra länder.
– Det har räddat svensk grisproduktion, säger Lena Persson.
Under Smaka på Tjust deltar även andra gårdar, däribland Brotorps gård, Solliden och Totebo gård. Utöver det deltar en mängd andra företag och hantverkare. Se hela programmet här.
Läs mer under söndagseftermiddagen.