?Titthålskirurgi? utvärderas av forskande Västerviksläkare
Persiennerna fälls ned och det blir nästan mörkt. Operationspersonalen pratar lågmält.Den sövda patienten ska bli av med sin gallblåsa, i vilken ligger en smärtande gallsten. Operationen utförs genom så kallad titthålskirurgi.
Titthålsoperationer har använts i cirka tjugo år, men rent kliniskt vet läkarna ännu inte exakt vilken påverkan metoden har på människokroppen. Risker och fördelar med titthålsoperationer i buken är inte helt utvärderade.
? Bland annat vet vi inte om den nödvändiga tryckstegringen i buken ? vi höjer trycket med måttliga 12 millimeter kvicksilver genom att spruta in gasen koldioxid ? är helt ofarlig för patienterna, säger kirurgen och ST-läkaren Mira Tholin på Västerviks sjukhus.
Tryckhöjningen görs för att buken ska svälla upp och det därigenom skapas bättre sikt och ?svängrum? för titthålskirurgen.
Mira Tholin ingår i en större forskningsgrupp med läkare från Västervik, Kalmar och Linköping. Handledare är Kenth Johansson, docent och verksamhetschef på kirurgen i Västervik.
I ett regionalt forskningsprojekt som letts från kirurgkliniken i Västervik har ett av målen varit att ta reda på när tryckstegringen i buken börjar bli farlig. I ett sidoprojekt till dessa studier handleder Kenth Johansson ST-läkaren Mira Tholin.
Läs mer i måndagens tidning.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!