Tjust behandlingsfamiljer överklagar inte
Två gånger har Tjust behandlingsfamiljer fått nej till sin ansökan om serviceboende för barn och ungdomar. Nu ger man upp.
En sådan formsak var att adressen till en av de två planerade bostäderna saknades.
- Vi ville vara flexibla och vänta tills vi hittade en lämpligt boende i närområdet. Vi hade ingen adress att uppge.
Tjust behandlingsfamiljer driver redan ett serviceboende i Johannesdal med den inriktning och verksamhet som beskrivs i ansökan. Lägenhetsboendet som vänder sig till fyra personer mellan 10 och 22 år bedrivs med stöd av socialtjänstlagen. Är det möjligen den bostadsadressen som inte preciserades i ansökan?
- Ja, medger Fredrik Lindwall. Vi ville komplettera socialtjänstlagen med LSS. Det finns barn som tillhör målgruppen för LSS och vi ville ha en flexiblare verksamhet.
I domen uttrycker även kammarrätten farhågor att det kan finnas ekonomiska motiv bakom intresset att bedriva LSS-verksamhet. För tre år sedan beslutade riksdagen om ett ersättningssystem för att jämna ut kostnader mellan kommuner med låga och höga utgifter för LSS-placeringar. En konsekvens har blivit att kommunerna ser det som ekonomiskt fördelaktigt att bevilja insatser enligt LSS i stället för socialtjänstlagen. Om individuella beslut påverkas av att det finns ett utjämningssystem är det "ytterst olyckligt", skriver kammarrätten i domen. Men en sådan baktanke finns inte bakom Tjust behandlingsfamiljers vilja att starta LSS-verksamhet, hävdar Fredrik Lindwall.
- Nej, det där är något länsstyrelsen påstår, men vi har inte märkt av någon minskning.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!