Tjustbanan ogrässprutas med kemikalier på torsdag

Årets bekämpning av ogräs på landets järnvägar har inletts. Natten mellan torsdag och fredag i nästa vecka besprutas sträckan Västervik-Linköping med det kemiska ämnet Roundup.

Foto:

Västervik2010-06-04 18:32
- Vi håller efter vegetationen så att järnvägen kan förbli ett säkert och miljöanpassat transportmedel, säger Ann-Cathrine Berggren, ansvarig för vegetationsfrågor på Trafikverket.Den årliga besprutningen med "ogräståget" förhindrar att järnvägar och bangårdar växer igen. Det sker för resenärernas och personalens säkerhet. Medlet Roundup som används är miljögodkänt och biologiskt nedbrytbart. Att järnvägen hålls någorlunda fri från växtlighet är en säkerhetsfråga. Att det görs på rätt sätt är en miljöfråga.Tåg ska kunna bromsa utan att glida på vegetationen, lokförare måste se signaler och hinder på spåret och Trafikverkets personal måste kunna upptäcka eventuella skador på rälsen. Vegetation i spåret kan även skada banvallen och kan därtill innebära en brandrisk.Ogräsbekämpningen av den 116 km långa sträckan mellan Västervik och Linköping inleds kvart i tio på torsdag kväll och beräknas vara avslutad halvsex morgonen efter.- Vi kör nattetid för att störa så lite som möjligt.Bekämpningen sker med ett stort, specialbyggt besprutningståg. Pumpar, munstycken och annan specialutrustning ser till att medlet hamnar bara där det ska.För bangårdar och kortare sträckor används en lastbil som kan köras även på järnväg. Där det inte går att köra med fordon besprutas manuellt med ryggsprutor. Besprutning sker inte vid sjöar, vattendrag eller andra vattensamlingar. Allt för att undvika spridning av kemikalierna.- Vi sprutar heller aldrig när det regnar eller blåser mer än 5 meter i sekunden, säger Ann-Cathrine Berggren.
Bryts ned
Trafikverket har prövat olika alternativ, men hittills är kemisk bekämpning det enda som har fungerat tillfredsställande. Det medel som används är Roundup Bio. Det angriper enbart växter och bryts ned biologiskt.Den aktiva substansen glyfosat används också inom trädgårdar och jordbruk. Järnvägens användning motsvarar cirka en procent av förbrukningen i Sverige. Roundup Bio klassas som "måttligt farliga produkter" och "måttligt hälsoskadigt".
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om