Tomas besviken på sjukvården

Foto: MATILDA AHL Tomas Johansson kunde inte stå på sin fot, och beslutade sig för att söka hjälp på akutmottagningen i Västervik. Men där skickades han hem med hänvisning till att söka hjälp inom distriktsvården.

Foto: MATILDA AHL Tomas Johansson kunde inte stå på sin fot, och beslutade sig för att söka hjälp på akutmottagningen i Västervik. Men där skickades han hem med hänvisning till att söka hjälp inom distriktsvården.

Foto:

Västervik2005-04-20 00:25
Tomas Johansson i Västervik berättar att han inte springer till doktorn i onödan. Men när han har ont vill han ha hjälp. Nu är han besviken. I tre månader har han haft värk i sin fot. I början av april gick han till distriktsläkaren.
- Läkaren kände på foten, men hittade inget fel, säger Tomas Johansson.
Men besvären blev värre och värre. I måndags kväll kunde han inte längre stödja på foten, och smärtan tilltog.
- Jag kan inte ens förklara hur ont det gjorde. Jag äter värktab­letter morgon och kväll, men det hjälper inte för hälen.

Klockan var efter 18 på kvällen och distriktläkarmottagningen var stängd.
- Min särbo sa till mig att vi skulle åka till akuten för att röntga och titta på foten.
Väl inne på akuten förklarade han att smärtan var så stark att han inte kunde gå, och undrade om någon läkare kunde titta på foten.
- En sjuksköterska svarade att sådant gör man inte på akuten, utan det gör distriktsläkaren. Det var inte heller säkert att en röntgen skulle ge alla svar. Jag blev besviken eftersom det inte kändes som ett bra bemötande.
Efter en stund fick han träffa en annan sjuksköterska.
- Hon sa också att jag skulle gå till distriktsvården. Ingen tittade på min fot. De ville inte ta hand om mig, och nu börjar jag tvivla på svensk sjukvård. Vart ska man ta vägen om man behöver hjälp och distriktsvården stänger efter klockan 16?

Varför ringde du inte sjukvårdsupplysningen innan du åkte till akuten?
- Nej, jag tycker att det är så krångligt med alla val som ska tryckas in på telefonen, och sedan ska man vänta på att bli uppringd. Nu börjar jag undra om det alls är någon idé att söka sjukvård. Har man ont och söker hjälp borde man inte bli hemskickad, säger Tomas Johansson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om