Torgny är läskindustrins stora skräck
Gästbryggan I andra delen av artikelserien Gästbryggan möter vi mannen som står mitt i processen som kan revolutionera sötningsmedelsbranschen och få dig att äta sötsaker utan att få dåligt samvete.
Torgny Kindh arbetar ofta hemifrån bryggan strax utanför Loftahammar. Just nu arbetar han med ett revolutionerande projekt i Paraguay.Foto: Henrik Hultqvist
Foto: Fotograf saknas!
Örten Stevia
Stevia - på svenska sötflockel, har i över 1500 år använts av Guaranaindianerna som sötningsmedel och medicinalväxt. Fördelarna med Stevia är att den är 300 gånger sötare än socker, utan kalorier och skonsam mot tänderna. Till skillnad från andra sötningsmedel tål Stevia uppvärmning och lämpar sig därför till bakning. Nackdelarna är att örten länge dragits med en bismak av lakrits. Det har funnits frågetecken huruvida ämnet bryts ner och absorberas av kroppen och om de manliga fortplantningssystemen påverkas av Stevia. Men efter mycket om och men har den europeiska livsmedelsmyndigheten EFSA nyligen godkänt Stevia som livsmedelstillsats.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!