Torgny är läskindustrins stora skräck

Gästbryggan I andra delen av artikelserien Gästbryggan möter vi mannen som står mitt i processen som kan revolutionera sötningsmedelsbranschen och få dig att äta sötsaker utan att få dåligt samvete.

Torgny Kindh arbetar ofta hemifrån bryggan strax utanför Loftahammar. Just nu arbetar han med ett revolutionerande projekt i Paraguay.Foto: Henrik Hultqvist

Torgny Kindh arbetar ofta hemifrån bryggan strax utanför Loftahammar. Just nu arbetar han med ett revolutionerande projekt i Paraguay.Foto: Henrik Hultqvist

Foto: Fotograf saknas!

Västervik2010-07-13 00:00
Alla snackar om Stevia i sötningsmedelsbranschen. Den lär skaka om läskindustrin och livsmedelsbranschen likaså. Örten håller på att skaffa sig ett fäste på marknaden. Men det är först efter att förbud, uppbrända recept och en aggressiv motrörelse tryckt tillbaka förespråkarna som önskat att komma in på sötningsmedelsmarknaden som värderats till 450 miljarder kronor.Snart kommer Stevia att kunna göra sig gällande i Europa, bland syntetiska sötningsmedel, som det naturliga sötningsmedlet som är 300 gånger sötare än socker, som skonar tänderna och som är utan kalorier. Det trodde inte förespråkarna för örten när kampen, om det som kommit att kallas "Läskindustrins heliga graal", var som värst.1991 beskylls amerikanska livsmedelsverket för att ha kopplingar till företag som säljer det syntetiska sötningsmedlet Nutrasweet. Samma år förbjuder amerikanska livsmedelsverket företag från att importera örten. Företagare varnas. Men 1994 efter påtryckningar från konsumenter godtog kongressen Stevia som hälsokost, men inte som tillsats i mat. Företagare förbjöds även att säga att Stevia var sött. Livsmedelsmyndigheten besökte även företagare som sålde Stevia och kokböcker med Steviarecept. Myndigheten har också bränt upp Steviarecept hos företagare. I dag och knappt 20 år senare sätter sig Torgny Kindh från Loftahammar sig ned tillsammans med sin tolk på paraguyanska landsbygden. Framför sig har de bönder och företagare som vill ha ett miljöcertifikat på en fabrik som ska göra sötningsmedel av bladen från Steviaörten. - Det är inte läge för missförstånd en sådan här dag. Tolken är med för att kunna läsa in det som sägs mellan raderna, berättar Kindh.Miljökonsulten Kindh ska ta reda på om fabriken har en negativ inverkan på miljön och hur det kan avhjälpas i så fall. - Det känns tillfredställande att vara med och öppna möjligheter för att Stevia blir ett vanligt förekommande sötningsmedel i Sverige och Europa. Att få jobba med detta som ger fattiga odlare en framtid och på så vis vara med på ett hörn när det ska framställas en produkt som är nyttigare än socker känns intressant. En överkonsumtion av socker vet vi alla vad det kan göra. Det här är en stor framtida produkt inte minst inom yoghurtindustrin. Den ska kunna göra att du ska kunna äta yoghurt utan att få i dig kalorier och utan att få allergier av syntetiska sötningsmedel, menar Kindh.I Paraguay har bönder tilldelats mark där det går att odla Stevia, så att Coca-Cola och andra multiföretag inte ska kunna komma och ta för sig av odlingarna och framställningen av sötningsmedlet.- Det här kommer att revolutionera sötningsmedelsbranschen. Får bönderna och företagarna till en miljövänlig process på det här, så kan det öppna för en större produktion mot Europa och Sverige redan till hösten.
Örten Stevia
Stevia - på svenska sötflockel, har i över 1500 år använts av Guaranaindianerna som sötningsmedel och medicinalväxt. Fördelarna med Stevia är att den är 300 gånger sötare än socker, utan kalorier och skonsam mot tänderna. Till skillnad från andra sötningsmedel tål Stevia uppvärmning och lämpar sig därför till bakning. Nackdelarna är att örten länge dragits med en bismak av lakrits. Det har funnits frågetecken huruvida ämnet bryts ner och absorberas av kroppen och om de manliga fortplantningssystemen påverkas av Stevia. Men efter mycket om och men har den europeiska livsmedelsmyndigheten EFSA nyligen godkänt Stevia som livsmedelstillsats.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om