Torra och soliga vårvädret ökar faran för gräsbränder

Sol, vårvärme och blåst har gjort att faran för gräsbränder nu är stor i Kalmar län, enligt SMHI. - Den som tänker elda utomhus i helgen bör vara ytterst försiktig, manar brandmästare Thomas Öberg på räddningstjänsten i Västervik

Brandmästare Thomas Öberg i Västervik uppmanar folk att vara mycket försiktig om man tänker elda trädgårdsavfall i helgen. Kanske kan rishögen till och med få vara kvar på något undanskymt ställe och bli en bra bostad för många djur, säger han.

Brandmästare Thomas Öberg i Västervik uppmanar folk att vara mycket försiktig om man tänker elda trädgårdsavfall i helgen. Kanske kan rishögen till och med få vara kvar på något undanskymt ställe och bli en bra bostad för många djur, säger han.

Foto: Ellen Kindstrand

Västervik2009-04-01 16:29
Det råder ännu inget eldningsförbud i Kalmar län, men ett sådant kan införas mycket snabbt om det torra och soliga vädret fortsätter.Det är när fjolårsgräset torkar upp som risken för att det ska börja brinna ökar. Enligt Brandskyddsföreningen är det bara grenar, kvistar och ris som ska brännas. Löv bör i stället komposteras.- Den första frågan man måste ställa sig är om man över huvud taget måste elda upp sitt ris. En rishög är en utmärkt bostad för igelkottar, fåglar och djurlivet som helhet. Kanske kan man flytta rishögen till något ställe i skogen där den inte stör ögat och kan ligga och förmultna i lugn och ro på naturligt vis, säger Thomas Öberg.- Då riskerar man heller inte att elda upp en rishög där en igelkott kanske ännu ligger och sover.Det är viktigt att den som eldar utomhus alltid har full kontroll över situationen och man måste förbereda möjligheter att släcka vid behov.En utomhuseldare måste alltid ha en fungerande släckutrustning framtagen, i form av slang med påkopplat vatten, spadar, ruskor, krattor och liknande.- Man ska vara förberedd på att elden plötsligt sprider sig. Lämna aldrig elden obevakad och ha alltid en mobiltelefon till hands om du behöver larma räddningstjänsten, säger Thomas Öberg som också varnar för att elda för nära byggnader och annat som kan skadas.- Om elden förstör kraft- eller teleledningar kan det bli riktigt dyrt för den som eldat och det får också stora konsekvenser för samhället.Räddningstjänsten rekommenderar att aldrig elda på för stora ytor, samt att alltid vattenindränka in en två meter bred skyddszon av marken kring den yta som ska brännas. Elda heller inte allt på en gång, utan bränn lite i taget.Då blir strålningsvärmen inte så hög och spridningsrisken minskar.- Bevaka elden så länge det finns risk för spridning. Kontrollera sedan noga att all glöd verkligen har slocknat. Vattendränk slutligen askhögen och kontrollera platsen efter några timmar.
Tillåtet att elda?
När det är extremt torrt och en hög brandrisk i naturen, inför länsstyrelsen eldningsförbud.På SMHI:s hemsida www.smhi.se kan du varje dag se aktuell skogsbrand- och gräsbrandriskprognos för bland annat Kalmar län.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om