Tovade tomtar tre ndigast

Det ska vara en tovad tomte i år. Och helst ska du göra den själv. VT kikade in i tomteverkstaden på ABF där det hållits kurs i den klassiska textilmetoden tovning.

Den inte riktigt färdiga tomten kan också fungera som luva. Lotta Fällgren Glemme är kursledare på ABF:s tovningskurser och förevisar glatt.

Den inte riktigt färdiga tomten kan också fungera som luva. Lotta Fällgren Glemme är kursledare på ABF:s tovningskurser och förevisar glatt.

Foto: Ola Axman

Västervik2011-12-09 00:00

JulpyntI kväll är det egentligen knyppling på schemat men det står tomtar lite överallt på det stora bordet i mitten av rummet i ABF:s kurslokal. När det handlar om tovning är det viktigt med mycket utrymme, och en hel del stänkskydd. För ibland kan det gå blött till när den kardade ullen ska ner i såpabadet för att kunna formas som man vill. Våttovning är en av teknikerna, berättar Lotta Fällgren Glemme som är kursledare. Men det finns en torrare variant, nåltovning.

Lotta förklarar att tovning går så långt tillbaka som till vikingatiden i Sverige. Då gjorde man olika plagg av kardad ull som tovades ihop, när man tovar behöver ingenting sys nämligen.

Helt enkelt att förstå är det inte, det ska erkännas, men den blöta ullens många fibertrådar har små fjäll på sig. Dessa öppnas upp genom varmvattenbehandlingen och såpan, och hakar i varandra så att sömlösa övergångar skapas. Ingen sytråd så långt ögat når. En annan metod är nåltovning. Där "petas" enstaka ullfibrer in i materialet med en hullingförsedd nål, och ullstyckena smälter sömlöst ihop. Sömlösheten ger stort utrymme för fantasi. Men på kursen har det mest varit tomtar i fokus, förståeligt så här innan jul.

Ann-Margret Magnusson har med sig ett par av sina alster, båda i traditionellt gråa och röda toner. En toppig hatt och ett lurvigt skägg pryder tomtarna som karaktäristiskt nog nästan helt saknar kropp. Det är bara en näsa som sticker fram under luvan.

- Det är ganska enkelt att lära sig grunden, säger Ann-Margret. Men det är svårare att bli riktigt duktig.

Lite längre bort står Gunnel Larsson, hon har fått blodad tand.

- Egentligen är det ett intresse för ull som material som fick in mig på tovning. Nu när jag provat på ska jag gå en kurs till i februari, då ska vi göra schalar.

Lotta Fällgren Glemme talar vidare om just tomtarna och om nytändningen som märks när det kommer till handarbete.

- Allt fler handarbetar och sådana här tomtar är vanligt att man börjar med. De är traditionella och relativt enkla att göra. Men våttovning kan vara ett slabbgöra, vi klär in det mesta i plast innan vi sätter igång, men det är också väldigt roligt.

Under senare år har handarbetet blivit allt vanligare bland unga och det börjar märkas på modefronten. Det verkar också vara en tillbakagång till renare råmaterial. Alla verkar vara överens om ullens förträfflighet, särskilt till varma kläder som vantar och tofflor.

Tomtarna verkar också vara en uppskattad julklapp.

- Det här är äkta hantverk och jag jämför det med att ysta ost eller stöpa ljus till jul. Det är en tidlös tradition som börjar bli populär igen, det är jätteroligt, säger Lotta.

Så den mjuka klappen under granen behöver inte nödvändigtvis vara en stickad tröja i år, det kan vara en tovig tomte med toppig luva. Garanterat sömlös och väldigt traditionell.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om