Träden lever i flera generationer och kan berätta historier om både platser och människor.
Men att plantera ett träd i sin egen trädgård är ungefär som att köpa en möbel till vardagsrummet. Var ska det stå? Var får det bäst plats? Hur sitter man bekvämast under det? Faktorer som sol och skugga, vind och lä är viktiga att tänka på.
- Plantera gärna träd, men sätt rätt från början. Annars kan resultatet bli "a dry and shady business", poängterade den engelske trädgårdspersonligheten Peter Thoday på en trädkonferens i Båstad i februari.
Peter Thoday är känd för svenska tv-tittare bland annat från serien om den viktorianska trädgården som sändes i SVT på 90-talet.
Ett stort träd kan komma att dominera platsen rejält och står dessutom högst på skalan. Allt måste underordna sig trädet, kunna leva i det torra och skuggiga klimat som blir under det.
Och tanken är ju att trädet ska stå länge - inte att det ska behöva huggas ner efter några år för att det blev för stort eller hamnade fel. Allt det där kan man ta reda på i förväg.
Eftersom moderna villaträdgårdar inte alltid är så stora gäller det att välja med omsorg.
Rune Bengtsson, Nordens främste expert på träd, rekommenderar:
Häggmispel, Amelanchier lamarckii. Som uppstammad ett litet träd med rik blomning och bombsäker höstfärg även i södra Sverige. Härdighet zon V.
Himalajabjörk, Betula utilis 'Doorenbos' (B. jaquemontii). En måttligt stor björk med "svenskare" stambark än någon svensk björk. Kommer från nordvästra Himalaya. Härdighet zon II.
Rönnbärsapel, Malus toringo E (M. sieboldii). En medelstor paradisapel med sirliga, flikiga blad som får fin höstfärg och en överdådig blomning i vitt. Rönnbärsstora orange frukter. Härdighet zon IV.
Prunus 'Accolade'. Ett måttligt stort "japanskt körsbär" med överdådig blom. Härdighet zon III.
Sorbus 'Carmencita'. En liten rönn som har upplevelsekvaliteter hela året, både mycket fina höstfärger och dekorativa vinterknoppar. Härdighet zon III.