Traditionens makt kring julbordet är stor

Lutfisken och pressyltan ska finnas där på julbordet. Även fast ingen äter av det.

Västervik2009-12-06 21:22
Krögarna i Västervik har svårt att ta bort gamla godingar från förr.När det kommer till julbord låter vi de gamla traditionerna styra. - Jag har alltid tradtitionellt julbord. Jag tänker aldrig på att förändra eller ta bort något. Jag vill kunna bjuda på mina barndomars jul. Det ska vara lutfisk, dopp i grytan och till och med grisfötter. Och även pressylta även fast ingen äter det, säger Inga-Lill Yxnäs-Uhrefalk krögare på Wärdshuset Hjorten.Även Jonas Torsson på Tre rum och kök har haft svårt att ändra på det traditionella julbordet.- För ett par år sedan tog vi bort lutfisken för att det inte var någon som åt den, men då fick vi skäll, så nu är den med igen.Det ska vara en del nyheter, men ändå mycket traditionell julmat. Sedan ska det vara fett, men ändå inte för mycket fett. Och lite nyttigare varor. Helst en del vegetariskt också. Vi julbordsgäster är inte lätta att tillfredställa.- En del tycker man har för lite sill och en del andra tycker man har för mycket sill. Det är svårt att göra alla nöjda. Hur traditionell man måste var beror på vilka gäster man har. Pensionärer gillar lite mer av det traditionella medan ungdomarna är mer för prinskorvar och köttbullar, men man kan ju inte heller göra olika julbord till olika människor. Man måste försöka hitta sitt julbord och köra det, menar Torsson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om