Det var 2003 som trafiken på Fiskaretorget lades om och området gjordes till gårdsgata, numera gångfartsområde. Det innebär att bilister, cyklister och fotgängare får samsas på samma yta men att det är fotgängarna som har företräde. Övrig trafiks hastighet ska anpassas till fotgängarna, men så länge man bara visar hänsyn och håller hastigheten kan man egentligen färdas var man vill.
På Fiskaretorget finns inga trottoarkanter eller markeringar. Däremot har blomkrukor placerats ut för att ge en fingervisning om var bilstråken förväntas gå.
När Statens väg- och transportforskningsinstitut, VTI, under ett par veckor i vår följer upp en pilotstudie som gjordes för några år sedan, vill man särskilt titta på hur blomkrukornas placering påverkar upplevelsen av ytan. Därför har man hos kommunen sökt tillstånd att under den ena av de två testveckorna flytta på krukorna.
Studien omfattar tre olika åldersgrupper – ungdomar, medelålders och äldre – både med och utan kognitiva funktionsnedsättningar.
Just avsaknaden av markeringar har tidigare väckt reaktioner hos bland andra Britt-Marie Törngren, ordförande i Synskadades Riksförbunds Västerviksavdelning. Hon beskriver Fiskaretorget som "det sämsta stället i Västervik" att vistas på om man är synskadad.
– Det är fruktansvärt svårt där. Eftersom det inte finns några trottoarkanter så vet man inte var man är, säger hon.
En lösning hade varit räfflade plattor, som finns på andra plana stråk, och som markerar var det kan komma bilar.
– Nu får man chansa innan man går ut. Vifta med käppen och hoppas på det bästa. Det är svårt när man inte har någon möjlighet att hålla ögonkontakt med bilisterna, säger hon.