"Trafiken ska motsvara de bidrag vi betalar ut"

Rikstrafiken betalar 21 miljoner kronor per år för tågtrafik på sträckorna Linköping-Västervik och Linköping-Kalmar. Rikstrafiken kräver att tågtrafiken motsvarar de statsbidrag de betalar ut. Det gör den definitivt inte i dag, visar en verksamhetsrevision Rikstrafiken låtit göra.

Rikstrafiken betalar 21 miljoner kronor per år i statsbidrag för tågtrafik på Tjustbanan och Stångådalsbanan. Nu kräver man att det verkligen körs tåg för dessa pengar.
Arkivbild: Ellen Kindstrand

Rikstrafiken betalar 21 miljoner kronor per år i statsbidrag för tågtrafik på Tjustbanan och Stångådalsbanan. Nu kräver man att det verkligen körs tåg för dessa pengar. Arkivbild: Ellen Kindstrand

Foto: Ellen Kindstrand

Västervik2009-11-19 00:00
Trots att pengarna ska användas till tågtrafik hamnar en stor del av tågpassagerarna på sträckan Västervik-Linköping på bussar eller i taxibilar. Att köra tågtrafik på Tjustbanan och Stångådalsbanan är just nu ingen lysande affär för tågoperatören Veolia.Det framgår av den verksamhetsrevision Price Waterhouse Coopers (PWC) gjort åt Rikstrafiken. Från augusti 2008 till februari 2009 fick Veolia betala viten på totalt 6,1 miljoner kronor för att tågtrafiken inte skötts enligt avtal.För Veolia tillkommer sedan ytterligare ett par miljoner i merkostnad för att köra buss/taxi i stället för tåg.Bakgrunden till revisionen är att Rikstrafiken anser att den avtalade tågtrafiken inte utförts som överenskommits i avtalet mellan parterna.- Vi följer upp tågtrafiken fortlöpande och noterar att den fungerar dåligt. När vi ser att ett avtal inte efterlevs måste vi reagera, säger Håkan Jacobsson, avtalsansvarig på Rikstrafiken i Sundsvall.- Vi ska ha en tågtrafik som motsvarar de statsbidrag vi betalar ut. Därför bad vi PWC att ge sin syn på läget och hur problemen ska undanröjas.Revisionen visar på ett antal skäl till varför tågtrafiken ej fungerar. Fordonsbristen är ett och den har i sin tur uppstått genom bland annat brister i underhållsrutinerna samt, faktiskt, på grund av en rejäl otur i form av olyckor, bränder etc. Andra orsaker är gamla tåg, brist på reservdelar samt en otydlig ansvarsfördelning mellan avtalsparterna.- Vi tänker inte kräva tillbaka några statsbidrag. Vi vill i stället snabbt hitta lösningar på hur problemen med alla trasiga tåg ska tacklas i framtiden.- I avvaktan på att fyra nya tåg i vår levereras till Tjustbanan, samt under tågens första tid, ställs höga krav på samverkan mellan parterna.Karl-Johan Bodell, vd på KLT, har under hösten kommit att ändra uppfattning om Veolia.- Ett tag tänkte vi säga upp avtalet med Veolia, men en ny upphandling kostar mycket i tid och pengar. Dessutom har det framkommit att Euromaint tagit på sig en stor del av skulden för det otillräckliga tågunderhållet.- I dag tror jag på Veolia och deras möjlighet att köra tågtrafik framöver, säger Bodell som betonar att de fyra nya Itino-tågen har köpts in för att gå i trafik på enbart Tjustbanan.- Det gäller nu att hålla humöret uppe i ytterligare några månader tills de nya tågen är här.
Så fungerar tågtrafiken
Statliga Rikstrafiken har mellan juni 2008 och juni 2014, ett samverkansavtal med de båda trafikhuvudmännen Kalmar Länstrafik AB AB (KLT) och Östgötatrafiken (ÖGT). Trafikavtalet avser tågtrafik på sträckorna Linköping - Västervik (Tjustbanan) och Linköping - Kalmar (Stångådalsbanan). Rikstrafiken skjuter till 21 miljoner kronor per år i bidrag.KLT och ÖGT har sin tur ett trafikavtal med företaget Veolia, som ska köra tågen. Tågoperatören Veolia har slutligen ett fordonsunderhållsavtal med företaget Euromaint (EM).Framför allt mellan ÖGT och Euromaint har det skurit sig rejält. ÖGT klagar på tågunderhållet och EM har begärt att deras motpart på Östgötatrafiken byts ut. Det har varit ideliga trätor om skadestånd och viten.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om