Tre av 1332 nya väljare i årets val

1 332 väljare i Västerviks kommun är särskilt intressanta för partierna. Det är förstagångsväljarna. En grupp som inte röstar och tänker som andra väljare.

Första valet. Nikolina Papic, Zelal Serhanoglu och Emma Nilsson på Västerviks gymnasium hör till kommunens förstagångsväljare.

Första valet. Nikolina Papic, Zelal Serhanoglu och Emma Nilsson på Västerviks gymnasium hör till kommunens förstagångsväljare.

Foto: Ulrik Alvarsson

Västervik2018-01-20 07:00

– Visst pratas det politik då och då!

Nikolina Papic, Zelal Serhanoglu och Emma Nilsson pluggar alla tre tre året på ekonomiprogrammet på Västerviks gymnasium. Skatter och Donald Trump nämner de som ämnen som kan dyka upp i diskussionerna.

Om nio månader ska de rösta för första gången. Alla tre säger att de vet ungefär hur de kommer att rösta.

De tre tjejerna och deras jämnåriga är högintressanta för de politiska partierna. Flera politiker VT talar med är eniga om att förstagångsväljare är en prioriterad grupp.

– Absolut. Det är viktigt att få dem att delta första gången de har chansen, säger Gunnar Jansson (S).

– Börjar man rösta så kommer de förhoppningsvis att fortsätta att rösta, säger Anna Bodjo (MP), som är inne på samma linje.

De yngsta väljarna skiljer sig från den övriga valmanskåren på flera punkter. Forskning visar att förstagångsväljarna inte känner sig lika insatta i sakfrågor som andra väljare, för dem har de ideologiska frågorna större betydelse.

Vissa partier har svårare än andra att locka unga väljare. Socialdemokraterna är ett sådant parti enligt SCB:s senaste partisympatiundersökning.

– Vi har kanske inte nått ut med vår politik till de yngre väljarna, säger Gunnar Jansson (S), som tror att en väg till de ungas röster vore att lyfta fram partiets miljöpolitik.

Anna Bodjo (MP) kommer från ett parti som av tradition är starkt bland ungdomarna.

– Yngre väljare är nog mer idealistiska, och ser helheten på ett annat sätt, säger hon.

I Västervik kommer 1 332 personer att få första för första gången, enligt statistik från nyhetsbyrån Siren. Det motsvarar 4,7 procent av väljarkåren. Jämfört med resten av landet har Västervik en låg andel förstagångsväljare. I riket ligger andelen på 5,3 procent. Det är ändå en viktig grupp. I valet till kommunfullmäktige motsvarar gruppen ungefär tre av 57 mandat.

De tre partier som VT talar med säger alla att de planerar särskilda insatser riktade mot ungdomar.

– Arbetet med förstagångsväljare lägger vi i stor utsträckning på vårt ungdomsförbund. Sedan försöker vi så mycket vi kan komma in på skolorna, säger Malin Sjölander (M).

– Vi har inte bestämt oss exakt för vad vi ska göra, säger Anna Bodjo (MP), som känner sig säker på att partiets politik i sig kan locka ungdomar.

Gunnar Jansson nämner en rad möjliga insatser från kampanjer via social medier till att personliga möten.

Alice Erlandsson i Moderaternas ungdomsförbund räknar upp en rad planerade insatser. Från social medier till att synas på gymnasiet.

– Vi kommer även att försöka synas på stan så ofta som möjligt och framförallt vid ungdomsaktiviteter såsom Swedish Floorball open och visfestivalen.

Hur tror förstagångsväljarna själva att de kommer att bilda sin uppfattning?

– Med hjälp av nätet, säger Zelal Serhanoglu.

Hur viktigt är det vad omgivningen tycker till, exempel föräldrarna?

– Man kan ju inte luta sig mot någon annan. Man måste bilda sig en egen uppfattning, säger Nikolina Papic.

– Föräldrarna spelar ju ändå roll. De är ju en utgångspunkt, även om man bildar sig en egen uppfattning, säger Emma Nilsson.

Vilka frågor kan vara vinnande om man vill nå unga väljare?

– Miljöpolitik, svarar Gunnar Jansson (S).

– Jag tror att jämställdhet kan bli stort i år, säger Anna Bodjo (MP).

Även MUF:s Alice Erlandsson nämner jämställdhet, men fyller på med skola och jobb. Hon talar bland annat om svårigheterna för unga och nyanlända att få sitt första jobb.

De tre tjejerna på gymnasiet pekar ut ett närliggande område som viktigt: Invandring och integration. Där tror de att förstagångsväljarna kan ha andra perspektiv än de vuxna.

– Det har börjat många nyanlända här på skolan, säger de.

De tror att det är viktigt att partierna kan berätta hur de vill förbättra systemet för mottagning av nyanlända.

Unga väljare

Än så länge finns inga opinionsundersökningar om årets förstagångsväljare. Det som finns är SCB:s partisympatiundersökning från i november i år. Där redovisas hur gruppen väljare i åldrarna från 18 – 24 år skiljer sig från övriga väljarkåren.

Partierna som är starkare bland ungdomar: Moderaterna 29,4 (23,7), Centerpartiet 10,1 (9,2), Miljöpartiet 5,6 (4,2), Vänsterpartiet 7,5 (7,3), Sverigedemokraterna 14,2 (11,9) och gruppen övriga partier. Där ingår Feministiskt Initiativ: 5,5 (2,6).

Partierna som är svagare bland ungdomar: Liberalerna 3,1 (5,0), Kristdemokraterna 2,2 (2,6) och Socialdemokraterna 22,1 (33,6).

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om