Som VT berättade i julaftonens tidning så har en av prästerna i församlingen sagt upp sig. Det är inte det enda hålet i organisationen som behöver fyllas.
I december upphörde ytterligare en prästs anställning, och om några veckor ger sig en präst ut på tjänstledighet för att prova en tjänst i norra Sverige.
Organisationen i Västerviks församling består av sex prästtjänster, varav en halvtid som fängelsepräst och en halvtid som sjukhuspräst.
Västerviks församling har haft problem med konflikter, och en av de präster som slutar har uppgett kränkande särbehandling som skäl till uppsägningen.
- Det är av olika skäl som de slutar. Den som tagit tjänstledigt provar en tjänst som kyrkoherde, det vill säga en högre tjänst än vad han har i dag. Det är dessutom i hans gamla hembygder.
I det tredje fallet slutar en präst av hälsoskäl. Prästen har drabbats av en sjukdom som ställt till stora problem i vardagen. Enligt uppgifter till VT gjordes en ekonomisk uppgörelse med prästen där hon själv sade upp sig. Hon är långt ifrån pensionsåldern.
Vad fanns det för möjlighet till rehabilitering och att anpassa arbetsuppgifterna?
- Vi jobbade mycket för att hitta olika lösningar tillsammans med företagshälsan och facket. Jag kan inte gå in på detaljer, men den lösning som blev var väldigt mycket ett resultat av en dialog mellan henne och hennes fackförbund, säger Britt Alf.
Totalt ska det egentligen vara sex präster i Västervik inklusive kyrkoherden. Det har det inte varit på några år. En tjänst har stått vakant.
Hur ska ni lösa prästbristen?
- En vikarie för den präst som går ut på tjänstledighet är redan på plats. Till det kommer att Nils-Henrik Sikström kyrkoherde i Hjorted jobbar 25 procent i Västerviks församling, och vi kommer att gå ut och göra en rekrytering framöver av två eller tre präster. Den närmaste tiden hoppas jag på hjälp från präster i övriga kontraktet, svarar Britt Alf.
Enligt Britt Alf är prästbristen i Västervik inget nytt. Så har det varit från och till under hela hennes 30-åriga tid i församlingen. När Britt Alf var nyutexaminerad som präst anvisades hon en tjänst i Västervik just för att råda bot på en brist som rådde då.
- Det geografiska läget gör det svårt att pendla till eller från en annan ort om man har en moatje (partner. reds. anm.) som inte kan få jobb på orten.
VT har fått uppgifter om hur enskilda medarbetare känt sig mobbade, och till och med gått sjukskrivna under perioder. Hur ser du på det?
- Det stämmer att en person känt sig utsatt för kränkande särbehandling.
Britt Alf tror att konflikterna kan ha uppstått ur att församlingen är en komplex arbetsplats, med krav både på att kunna jobba individuellt och i grupp. Som på många andra arbetsplatser har yrkesrollerna förändrats med åren, men hon säger också hon själv upplever att problemen i församlingen aldrig varit så stora som det utmålats.
Är klimatet i församlingen bra i dag?
- Det är inte så bra att det inte kan bli bättre, men vi jobbar för att alla ska må bra.
Under hösten har en konsult haft individuella samtal med personalen. Tidigare den här veckan har medarbetarna tillbringat två dagar på stiftets kursgård Vårdnäs. Då fanns konsulten med och man pratade bland annat om hur man kommunicerar med varandra.
- Jag tycker att personalen verkar vara tänd att gå vidare efter de här dagarna, säger Britt Alf.
Från och med årsskiftet prövas en ny organisation.
- Den organisation vi hade, med uppdelning i olika distrikt, var från 70-talet. Den var kanske bra då, men nu inför vi en organistion som är mer uppdelad i de olika yrkeskategorierna.
Man har också inrättat en ledningsgrupp med representanter från de olika yrkesgrupper som är verksamma i församlingsarbetet.