Trendbrott – nu säljs färre elbilar • Så ser det ut i Västervik

Länge har det sålts fler och fler elbilar varje år. Men inte förra året – då trenden bröts både i regionen och i riket som helhet. På bilfirmorna i Västervik såg det dock lite olika ut.
– Hos oss är det tvärtom, säger Richard Landqvist på Landrins bil.

Försäljningen av nya elbilar och laddhybrider har minskat med drygt 12 procent de första månaderna i år, jämför med 2023.

Försäljningen av nya elbilar och laddhybrider har minskat med drygt 12 procent de första månaderna i år, jämför med 2023.

Foto: Michael Bercu

Västervik2025-02-02 20:00

Ett trendbrott kan skönjas när det gäller elbilsförsäljningen. Under 2024 sjönk andelen elbilar bland de nyregistrerade personbilarna i Sverige, från att ha ökat varje år under en längre tid. I Kalmar län var 27 procent av de nyregistrerade bilarna eldrivna, jämfört med 31 procent året innan. 

Samtidigt har den totala nybilsförsäljningen minskat. 

Richard Landqvist på Landrins bil i Västervik känner till trenden i riket – men den märks inte av hos dem. 

– Vi ser vad riket och regionen säger, att elbilsförsäljningen minskar, men hos oss är det tvärtom. Vi ökar den totala nybilsförsäljningar, och mestadels är det elbilar som står för den ökningen. 

undefined
Richard Landqvist är platschef på Landrins Bil, berättar att räckvidden på deras elbilar är bra även en kall vinterdag. "För vår EQA är räckvidden 56 mil vid blandad körning, men på vintern drar det mer ju mer värme man har använder. När det är som kallast kan räckvidden vara nere på 40 mil. Men om man använder bilen på rätt sätt, och värmer upp kupén och bilen under laddningen, kan man komma upp i 45-50 mil även då. "

På Landrins bil stod elbilar och laddhybrider för 62 procent av nybilsförsäljningen förra året. De rena elbilarna stod för 26,9 procent. 

Varför går ni mot strömmen? 

– Det var inte till vår fördel när vi blev av med miljöstöd för elbilar 2022, men det är ju den vägen vi måste gå – vi har ett EU-krav på oss att ställa om till elbilar. Vi kan inte förlita oss på skattelättnader, utan behöver se vad vi kan göra själva, och bli ännu bättre på att förklara för kunden hur bra det är med elbilar.

Richard Landqvist berättar att man brukar göra behovsanalyser ihop med kunderna. I de allra flesta fallen visar analyserna att en elbil är det bästa valet för privatbilisterna – att det är ekonomiskt bäst och att man klarar sig gott på räckvidden i sin vardag. Undantaget kan vara om man bor i lägenhet och inte har möjlighet att ladda hemma. 

– För att det ska bli riktigt ekonomiskt fördelaktigt är det bra om man kan ladda hemma på natten när elpriset är som lägst. 

Tror du inte att priset på en elbil kan avskräcka? 

– Det skiljer sig inte så mycket. Jämför man en dieselbil med en hybridbil av samma modell skiljer det sig 30 000. En ren elbil har lite högre pris, men om man jämför EQA, som är vår vanligaste elbil, med en GLA som är samma modell fast den går på bränsle, skiljer det 57 800 kronor.

Han tillägger att elbilsägarna även gynnas skattemässigt, och att elbilar brukar ha vissa finesser i grundpriset som de andra bilarna inte har. 

undefined
Kenneth Boman är försäljningschef på Engströms. Där bestod ungefär 50 procent av de nya bilar som såldes förra året av elbilar och laddhybrider. Kenneth Boman säger att elbilarna och laddhybriderna tar för sig mer och mer av marknaden och lyfter flera nya laddhybrider som säljs på Engströms som har en räckvidd på ren eldrift på 11-12 mil.

På Engströms var 2024 ett sämre år registreringsår för elbilar jämfört med året innan. 

– Som bekant upphörde miljöbilspremien den 8 november 2022 med 24 timmars varsel av regeringen – och följden av det innebar att det under ett dygn såldes ett mycket stort antal elbilar för att på så sätt erhålla miljöpremien. När miljöpremien upphörde blev det i praktiken en stor prishöjning på elbilarna, vilket innebar att intresset minskade, förklarar Kennet Boman, försäljningschef. 

Samtidigt hade man i och med det intensiva dygnet redan sålt till många av de som väljer elbil – registreringar som i statistiken hamnade på 2023. Därför syntes en minskning av försäljningen först i fjol, enligt Boman. 

undefined
Christoffer Dahlberg är försäljningschef på Skobes.

Christoffer Dahlberg är försäljningschef på Skobes i Västervik. Där var 28 procent av de sålda personbilarna förra året elbilar. Hybridmotorerna stod för 48,5 procent och resten var bilar med förbränningsmotorer. 

Christoffer Dahlberg förväntar sig ingen större förändring i fördelningen mellan bränsleslagen i det korta perspektivet, däremot;

– Om vi tittar i spåkulan så tror vi som de allra flesta i branschen att eldrivna kommer att ta mark. Bland annat kommer EU:s framtida miljökrav tvinga fram att det säljs fler eldrivna bilar. 

Sofia Linder är chefsekonom på branschorganisationen Mobility Sweden som tagit fram statistiken. Hon säger att den generella trenden har flera orsaker;

– Dels är det lågkonjunkturen, det ekonomiska läget med höga räntor har varit ett slag mot elbilsförsäljningen då många väljer leasing som finansiering. Dels har det tidigare funnits en klimatbonus för de som köper nya elbilar, något sådant stöd finns inte längre. Sedan har även regeringen sänkt reduktionsplikten, så att bensin och diesel blivit billigare. Det är olika faktorer som samverkar. 

Sofia Linder tror dock att det kommer se bättre ut för elbilar 2025 jämfört med 2024. 

– Det är drivet av att räntorna är på väg ner, köpkraften gradvis kommer stärkas och att produktutbudet på elbilar kommer att breddas.

Färre köpte nya bilar

Totalt sett minskade nyregistreringen av personbilar i hela Sverige med sju procent förra året, jämfört med året innan, och i Kalmar län med 12 procent. 

I Västervik registrerades 490 nya bilar i fjol, varav nästan var tredje var en elbil enligt Mobility Swedens statistik. 

I hela Kalmar län var 27 procent av de nyregistrerade bilarna eldrivna, vilket är lite mindre än året innan (31 procent). Räknar man in även laddhybrider blir siffran 46 procent. 

Mobility Sweden reserverar sig dock för att statistiken på läns- och kommunnivå inte är helt tillförlitlig, då Transportstyrelsen saknar data om var bilar som används av en juridisk person används. Kommuner med många leasing- och hyrbilsföretag och större arbetsgivare kan ha ett betydligt högre antal fordon enligt statistiken.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!