"Vi söker trygghet och vill ha mat till rimligt pris"

Det ena hamburgerhaket efter det andra har etablerat sig i Västervik på senare år. Men finns det verkligen plats för alla eller är det "den enes bröd, den andres död" som är att vänta?

Hamburgerhaken poppar upp ett efter ett. Frågan är om marknaden inte borde vara mättad vid det här laget? Eller kan Västerviksborna inte få nog?

Hamburgerhaken poppar upp ett efter ett. Frågan är om marknaden inte borde vara mättad vid det här laget? Eller kan Västerviksborna inte få nog?

Foto: Ørn E. Borgen

Västervik2022-01-10 18:00

I våras slog Flott upp dörrarna vid Fiskaretorget och strax före nyår öppnade Mister York sin foodtruck i anslutning till Ljunghedens handelsområde. Så för några dagar sedan kom nyheten att Brödernas i vår öppnar i gamla saluhallen i centrala Västervik.

I samma område finns redan sedan tidigare Burger Shack. 

Ja, och så har vi då de mer "klassiska" hamburgerköken som Corner, Åhmans, Max och Burger King. 

Man kan förstås nyfiket undra vad som ligger bakom boomen? Handlar det om att just Västerviksborna är så oerhört förtjusta i hamburgare, att marknaden ännu inte är mättad? Ska Västervik kanske bli hamburgerälskarnas mecka? Nja, kanske inte. Trenden tycks nämligen inte vara unik för Västervik. 

Gustav Haglund, vd för Mister York beskriver exempelvis ett liknande läge i Kalmar där han och kompisen Gustav Larsson öppnade sin första foodtruck sommaren 2020.

De två vännerna lät sig inte avskräckas av konkurrensen. Tvärtom. 

– I Kalmar fanns flera hamburgerhak när vi drog igång. Och där har det gått bra sedan start. Här fanns ju redan ett intresse för den här maten. I Oskarshamn, som egentligen bara haft McDonalds tidigare, gick det lite trögare. När man är först så måste man ju skapa ett intresse, menar han.

I dag är många – näringsidkare som konsumenter – noga med att det ska vara bra och helst lokala råvaror även när det kommer till den snabba, enkla maten och det tror han är en viktig framgångsfaktor när det kommer till det egna företagets koncept.

undefined
Hamburgerboomen tycks inte vara något unikt för Västervik. "Vi vill ha mat till ett rimligt pris", säger trendspanaren Lennart Wallander.

Lennart Wallander är trendspanare och projektledare på matkommunikationsbyrån Food & friends, och han bekräftar att hamburgerhaken är en utbredd trend som fortsatt tycks vara på uppåtgående i många svenska städer.

Han nämner Brödernas snabba expansionstakt som exempel.

– Under de första åren startade de ett 20-tal enheter. Under 2021 hade de 50 enheter och under 2022 kommer de att starta ytterligare 50.

Han förklarar trenden med att vi vill gå ut och äta samtidigt som vi inte vill betala fullt så mycket som man får göra på mer exklusiva restauranger. 

– Vi vill ha mat till ett rimligt pris.

Han tror också att trenden, i en orolig tid, har med ett slags trygghetsskapande att göra. Alla vet vad en hamburgare är.

– Knäckfrågan är förstås vad som blir nästa stora trend. Jag tror att vi efter pandemin vill utforska annat, mer smakfull mat. Jag tror att vi får se mer asiatiskt då, säger han. 

Med så många hamburgerställen i en och samma stad – kan alla verkligen överleva?

– Jag tror på sammanslagningar, en konsolidering, eftersom det nog börjar bli för många, och att vi får se en prisfajt. 

Någon som inte gör tummen upp för ännu fler hamburgerrestauranger i Västervik är Malin Köhler, programansvarig på restaurangskolan. Hon tycker att utvecklingen är trist – både som utbildare av restaurangelever och på ett privat plan.

– Från skolans sida tycker vi att det här är tråkigt. Våra elever ska ju ut på arbetsplatsförlagt lärande. Det ingår i utbildningen. Men de ska ju lära sig att tillverka avancerade måltider och då går hamburgerrestaurangerna bort. Med andra ord blir utbudet av praktikplatser väldigt begränsat.

– För egen del, som konsument, tycker jag också att det är tråkigt. Jag är lite trött på trenden att restaurangmaten ska vara så enkel. När jag går ut och äter vill jag ju ha något som jag inte lika lätt kan fixa hemma själv.

Så tycker recensenterna

Det kryllar av hamburgerrestauranger i Sverige. Ett tips för den som är särskilt intresserad av hamburgare och vill ta del av recensioner är att surfa in på Burgerdudes sajt (www.burgerdudes.se). De släpper varje år en lista med "Sveriges bästa burgare". Recensionspanelen har testat hamburgare tillsammans sedan 2009.

Hösten 2021 återfanns både Burger Shack, Mister York och Brödernas på deras lista över landet bästa burgare 2022.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!