Trötthet var sköldkörtelstörning

Blodprovet från vårdcentralen i Västervik visade inga problem. Efter ett urinprov hos ett laboratorium fick Lars Adolfsson reda på att han hade Hypotyreos.

Blodprovet från vårdcentralen i Västervik visade inga problem. Men ett urinprov från en privatläkare indikerade att Lars Adolfsson från Västervik var sjuk.Foto: Ellen Kindstrand

Blodprovet från vårdcentralen i Västervik visade inga problem. Men ett urinprov från en privatläkare indikerade att Lars Adolfsson från Västervik var sjuk.Foto: Ellen Kindstrand

Foto: Ellen Kindstrand

Västervik2010-04-17 18:29
Under rakningen upptäckte Lars Adolfsson en stor knöl på halsen. Det var början på ett flera års helvete. Trötthet och depression blev vardag. Han sökte hjälp och blev erbjuden att operera bort sköldkörteln. Men han ville inte det. Problemen fortsatte och till slut fick han ta ett blodprov på Esplanaden i Västervik, men det visade inte tecken på sjukdom. Men efter ett urinprov hos en privatläkare och hjälp av ett laboratorium i Stockholm fick han diagnosen Hypotyreos, sköldkörtelstörning. - Blodprov är värdelöst när det kommer till att upptäcka sköldkörtelstörningar. Det får inte med hela bilden, menar Lars Adolfsson från Västervik.Det är också doktor Britt-Marie Toregaards åsikt. I lördags höll hon en föreläsning om problematiken i Ellen Keyskolans aula.- Det är svårt att få hjälp i vården i dag om du lider av sköldkörtelstörning. Det görs blodprov, men det är att gå fel väg. Salivprov och urinprov är mycket bättre. Genom blodprov får man endast svar på värden i blodet och missar därigenom hormonvärden ute i kroppnes alla celler. Det här gör att många med trötthet, håravfall och låg energi får ingen eller en sen diagnos. Det är inte lätt för patienterna när läkarna själva inte förstår vad som är fel.Och konsekvenserna av det blir?
- Många kommer att ha kvar sina symtom trots att blodtesterna visar "normala" värden. Det gör att vi får massor av människor som förtidspensioneras. Det här är ett större problem än vad många tror, säger Toregaard och tittar ut över de många åhörarna som fyllt aulan till sista plats.
Sköldkörtelstörning
Sköldkörteln producerar hormoner som reglerar ämnesomsättningen. Rubbningar är ganska vanliga, speciellt hos kvinnor och kan ha olika orsaker och ge olika besvär beroende på om sköldkörteln producerar för mycket eller för lite hormon. Underfunktion i sköldkörteln med bristfällig bildning av hormonerna trijodtyronin och tyroxin kallas hypotyreos. Sjukdomsbilden kan präglas av trötthet, nedstämdhet, frusenhet, muskelsvaghet, förstoppning och viktökning med svullnadsbenägenhet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om