Trycket på akuten har ökat

Kvällsstängda akutmottagningar i Oskarshamn och Vimmerby ökar belastningen.

Västervik2005-04-20 00:25
Landstingets besparingar blir allt mer kännbara för akutmottagningen på Västerviks sjukhus. Sedan årsskiftet har tusen fler patienter tagits om hand. Ökningen beror på beslutet att stänga akutmottagningen i Oskarshamn under kvällar och helger.
- Stängningen märks definitivt, och vi ser en stor ökning av ortoped- och kirurgpatienter från Oskarshamn. Vi tar nu emot 300 fler akutpatienter varje månad, men har samma personalstyrka som tidigare, säger verksamhetschef Björn Guding.

Även nedläggningen av akutvården under kvällstid och helger i Vimmerby har resulterat i att allt fler patienter med akuta sjukdomstillstånd tas om hand i Västervik.
- Vi har egentligen hela norra Kalmar län som upptagningsområde kvällar och helger.
För personalen har arbetstempot blivit tuffare och väntetiderna för patienterna har ökat rejält.
- Det är inte ovanligt att man får vänta i fem-sex timmar.

Situationen gör att personalen tvingas prioritera mycket hårt för att upprätthålla den medicinska säkerheten.
- Är man svårt sjuk måste man få vård av oss, men nu sker det efter en hårdare sortering. Har man ett livshotande tillstånd måste man givetvis få vård först. Efter det tas de något mindre akuta fallen om hand, och så vidare. Blir tillståndet sämre under tiden man väntar måste vi prioritera om igen.
Akutmottagningens lokaler är inte anpassade för anstormningen av patienter.
- Vi försöker därför få en snabb ombyggnad av lokalerna, och det är på gång.

En skarp linje finns i dag mellan öppenvårdens och slutenvårdens åtaganden. Det händer då och då att personalen på akutmottagningen tvingas avvisa patienter, men då handlar det om fall som ska behandlas inom distriktsvården.
- Söker man hjälp och inte får det, kan det hända att patienter känner sig upprörda och besvikna. Men i fallet med Tomas (se artikel intill) låter det som att en riktig bedömning har gjorts. Han har dessutom tidigare blivit bedömd av en distriktsläkare.
- Akutmottagningen är inte till för lättare fall som till exempel öron- och halsont eller om man haft värk i en fot under flera dagar. Då måste vi hänvisa till en distriktsläkare. Vi har väldigt duktiga sjuksköterskor här som snabbt kan bedöma allvarlighetsgraden i ett sjukdomstillstånd.

Under kvällstid kan sjukvårdsrådgivningen hjälpa patienter att boka en tid hos distriktsläkare som finns på plats på akutmottagningen till klockan 22 på kvällen.
- Det är aldrig roligt att säga att man inte kan ta emot en patient, och vi försöker upplysa allmänheten om att ringa sjukvårdsrådgivningen i stället för att bara dyka upp. Sjukvården har blivit sämre när det gäller tillgängligheten, men finns det mer akuta fall måste man tyvärr finna sig i att vänta, säger Björn Guding.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om