Tryggare Tjust om flera betalar med bankkortet

Kortbetalning är överlägset kontanter. För alla. Det vill projektet "Tryggare Tjust" för tredje året få Västerviksborna att inse, nu när julhandeln står för dörren.

Projekt Tryggare Tjust vill inför julhandeln få folk att betala med kort i stället för kontanter. Det innebär stora fördelar för alla. Man hoppas att kortbetalningarna fortsätter även efter nyår. Foto:. Ola Axman

Projekt Tryggare Tjust vill inför julhandeln få folk att betala med kort i stället för kontanter. Det innebär stora fördelar för alla. Man hoppas att kortbetalningarna fortsätter även efter nyår. Foto:. Ola Axman

Foto: Ola Axman

Västervik2012-11-07 00:00

Bakom Tryggare Tjust står Västerviks Handel, Polisen, Västerviks kommun och bankerna. Projektet startades hösten 2010.

Största förtjänsten med att undvika större kontantbelopp i plånboken och i hemmet är minskad risk för inbrott, stöld eller, i värsta fall, ett chockartat rån som sätter spår för livet hos den drabbade.

- Sedlar är alltid eftertraktat av brottslingar eftersom pengar inte går att spåra, säger Lisa Lundmark Koblanck på polisen i Västervik.

- Tappar du plånboken kan du snabbt spärra kortet. En bunt tusenlappar i den är nästan alltid förlorad, tillägger Peter Green, chef på Nordea.

Brottet "bankomatrån" ökar snabbt. Gärningsmannen står bakom den som tar ut pengar och sliter snabbt sedlarna ur handen på den chockade bankkunden.

Förutom att det är smidigt att betala med enbart kort, är minskad kontanthantering också bra för handeln och bankerna.

- Det tar tid och det är dyrt att varje dag hantera och räkna en massa sedlar, säger Tobias Ahlstedt i Västerviks Handel.

Jenny Hedenström på Tjustbygdens Sparbank tillägger att miljön tjänar på kortbetalningar:

- Varje hundralapp transporteras cirka tusen mil innan den är utsliten.

I dag betalar 70 procent av kunderna med kort, medan 30 procent ännu envisas med att plocka fram kontanter - som de ofta precis innan tagit ut från bankomaten. Med just sitt bankkort...

Drivkraften för rånare är kontanter. Om gamla Irma slutar ta ut hela pensionen i kontanter, och inte förvarar pengarna i handväskan eller i kökslådan, blir hon ointressant att råna. Detsamma gäller alla butiker som har minimal kontanthantering. Redan i dag finns många butiker som accepterar enbart kortbetalning.

En butik får aldrig ta ut en kortavgift. Däremot kan man vägra en kund att ta kort under ett visst belopp.

"Cash back" är ett smidigt sätt för butiker att göra sig av med cash. Den som handlar tar ut någon hundralapp extra och kan på så vis alltid ha någon hundring i mynt och småsedlar i börsen, för de allra minsta betalningarna.

Tryggare Tjust har en "kontantfritävling" i december. I december förra året vann Tomas Hedlund 5 000 kronor i förstapris.

- Jag kan inte minnas när jag senast tog ut kontanter från bankomat eller i bank. Kort är perfekt. Ett win-win-koncept för alla, säger han.

Färre tar ut

Allt färre tar ut kontanter från bankomat eller i bank. De senaste tre åren har bankerna i Västervik varje år noterat en tydlig nedgång vad gäller kontantuttagen.

Ett första mål för Tryggare Tjust är att öka kortanvändandet till 80 procent. Slutmålet är givetvis 100 procent.

Även 2012 har Tryggare Tjust utlyst en "kontantfritävling", där alla som inte tar ut några kontanter alls från bankomat eller över bankdisk under december månad. På hemsidan www.tryggaretjust.se finns mer att läsa.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om