"Tryggare Västervik" med fler kort

"Tryggare Västervik" heter ett projekt från Västerviks Handel, bankerna, polisen och Västerviks kommun. Projektet ska minska kontanthanteringen och därmed även rånrisken.

Lennart Svennerstad, Anna Blom och Bert Johansson.

Lennart Svennerstad, Anna Blom och Bert Johansson.

Foto: Ellen Kindstrand

Västervik2010-05-06 08:38
- Parterna har träffats sedan i januari och vi räknar med att kunna starta projektet i oktober, säger Anna Blom på Nordea som berättar att man valt att redan nu gå ut med information sedan flera butiksrån inträffat på kort tid i Västervik.- Vi drar igång projektet när alla turister lämnat kommunen. I efterhand bli det lättare att jämföra antalet kortköp med tidigare år.Kalmar har tidigare kört samma kampanj. Där minskade kontanthanteringen med 9 procent och 161 miljoner kronor. I Västerviks kommun är målet minst 10 procent.Det finns inom organisationen Västerviks Handel ett stort intresse av att få ned kontanthanteringen. Cash innebär både merarbete och ökade risker.- Man känner alltid en oro när man går till banken med dagskassan, säger Bert Johansson på Intersport.- Även om vi är flera som turas om, och försöker gå olika klockslag och olika vägar, kollar man alltid extra noga att ingen står och lurpassar.På Intersport betalas i dag, i genomsnitt, 70 procent av alla köp med kort och dessa köp utgör i kronor 84 procent av dagskassan.Vissa butiker i Västervik tillåter inte kortbetalning, eller lägger på en "kortavgift" på två, tre kronor per köp om man handlar under ett visst belopp.
- Tveksamt om de har rätt att göra så. Dessutom tror jag inte de riktigt förstår att de kan förlora på ett sådan beteende, säger Anna Blom som understryker att inte heller kontanthanteringen är gratis. Pengar ska räknas, transporteras etc. Butiksinnehavaren betalar per dagskassa.Många äldre kanske vill ha "ordning och reda", vilket för dem innebär att alltid betala kontant?
- Man kan inte generalisera så. Äldre människor kan tvärtom ofta tycka det är jättekul att få betala med kort, säger Bert Johansson.Också landstingen blir nu kontantlösa. Hos Östergötlands landsting försvann den 1 mars i år möjligheten att betala kontant i patientkassan på landstingets mottagningar. Det är bara kort som nu gäller. Privat drivna vårdcentraler och andra privata mottagningar kan även fortsättningsvis acceptera kontant betalning.- Vi stöttar det helhjärtat det här projektet. En minskad kontanthantering skapar utan tvekan en tryggare kommun, säger Lennart Svennerstad på Västervikspolisen.I höst kommer även en "kontantfri-tävling" att arrangeras i Västervik, där den som använder minst kontanter under en viss tid kan vinna fina priser.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om