Tuff terminsstart med nya val för framtiden

Elever som planerar att ta en studiepaus efter gymnasiet bör tänka till. Redan nu har elever börjat byta kurser för att inte gå miste om extra meritpoäng.

I kläm mellan olika system. Linn Svenningsson, Josefine Jonsson, Sofia Olsson och Lisa Andersson fick börja höstterminen med att tänka på framtiden. Eftersom det nya poängsystemet för ansökan till högskolan ändras om några år,  måste de nu prioritera teoretiska ämnen framför praktiska. Foto: ANDERS STEINER

I kläm mellan olika system. Linn Svenningsson, Josefine Jonsson, Sofia Olsson och Lisa Andersson fick börja höstterminen med att tänka på framtiden. Eftersom det nya poängsystemet för ansökan till högskolan ändras om några år, måste de nu prioritera teoretiska ämnen framför praktiska. Foto: ANDERS STEINER

Foto:

Västervik2006-09-23 00:25
Reformen som träder i kraft 2010 kommer att ha ett skärpt fokus på de teoretiska ämnena. Det kan innebära att intresset framöver kan minska för praktiska kurser som exempelvis matlagning, styrketräning och stresshantering inom elevens individuella val.
- Elevernas val kommer att se annorlunda ut. Trots att utbudet finns kvar kommer kanske vissa kurser inte att fyllas, säger rektor Christer Lundh.

VT har träffat några elever som fått en tuff start på höstterminen. De läser på samhällsprogrammet och ville under höstterminen fortsätta sina studier i spanska. Eftersom de började läsa språket först på gymnasiet är det inte möjligt att nå den kunskapsnivå som ger extra meritpoäng. Nu har de tvingats lägga upp nya studieplaner för de kommande två åren.
- Det känns som att vi har hamnat lite i kläm nu. Vi fick reda på det här när vi redan hade börjat på spanska steg 2. Nu fick jag i stället gå över till franska steg 3, säger Sofia Olsson.
Linn Svenningsson fick en bit in på terminen ta upp sina studier i tyska, som hon inte har läst sedan grundskolan.
- Det har varit jobbigt att hoppa in en tyskagrupp som redan hade startat. Jag har ju tappat en del eftersom jag inte läst på ett år, och nu missade jag även repetitionen i början, säger Linn.
Eleverna är överens om att de nu tvingas tänka mer långsiktigt och prioritera de teoretiska kurserna för att förbättra sina chanser att komma in på universitet och högskola.
- Nästa år kanske jag väljer ett annat språk i stället på det individuella valet, men då måste jag ju välja bort andra kul ämnen. Man vill ju ha en bra utbildning men det känns tråkigt att välja bort en del praktiska ämnen som gör att man kan hålla kvar orken i skolan, säger Lisa Andersson.Men alla är övertygade om att det blir ett mer rättvist system. Det ska löna sig att plugga lite extra.
- Jag tror att många kan få mer motivation att kämpa, i stället för att glida igenom gymnasiet. Samtidigt skapar det en stress eftersom det inte är lätt att veta vad man ska läsa efter gymnasiet, säger Josefine Jonsson.
Men för elever som av olika anledningar har svårt att hänga med i studietakten blir det nu ännu tuffare, tror eleverna.
- Studietrötta hamnar ju i kläm eftersom de kanske inte kommer upp i lika höga poäng.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om