Tuff tid väntar ekonomer

Den som i höst börjar utbilda sig till biomedicinsk analytiker får garanterat jobb efter skolan. Även för yrkeslärare, förskollärare, fritidspedagoger och högskoleingenjörer väntar en ljus arbetsmarknad efter avslutad utbildning.

Foto:

Västervik2010-03-11 00:00
Bland naturvetare, ekonomer och socionomer kommer det däremot att utbildas mycket fler än som efterfrågas de närmaste åren.Det här visar en rapport från Högskoleverket om hur man tror att arbetsmarknaden kommer att se ut om 3-5 år, det vill säga när de som börjar studera i höst är färdiga med sina utbildningar.Högskoleverkets prognos om vilka utbildningar som lättast leder till jobb är ingen rolig läsning för den som tänkt utbilda sig till journalist, jurist och naturvetare heller.- Vad gäller naturvetare är det biologer att få störst problem framöver, spår Örjan Hemström som är utredare på Högskoleverket och ansvarig för rapporten.Tillgången på biomedicinska analytiker tros nästan halveras de kommande femton åren. Det beror på stora pensionsavgångar samtidigt som efterfrågan på denna yrkeskategori kommer att öka. Denna yrkesgrupp jobbar inom vården med att analysera patientprover.Även antalet tandläkare fortsätter att minska kraftigt. Trots en viss utbyggnad av tandläkarutbildningen räknar Högskoleverket med att bristen kommer att vara fortsatt stor. Andra bristgrupper är yrkeslärare, högskoleingenjörer, förskollärare och fritidspedagoger.Gemensamt för nästan alla bristgrupper som Högskoleverket har listat är ett svagt intresse från studenterna. Här handlar det alltså om att göra yrkena mera attraktiva, inte att öka antalet utbildningsplatser som i fallet tandläkare och läkare. För naturvetare har det tidigare varit balans på arbetsmarknaden, men nu kommer det att utbildas flera än vad som efterfrågas.Örjan Hemström på Högskoleverket poängterar att det under alla omständigheter lönar sig att studera på högskolan:- Högskoleutbildade personer har under en lång tid haft bättre möjligheter att få jobb än de utan en högskoleutbildning. I vissa grupper där vi tidigare varnat för ett överskott har vi ändå i våra uppföljningar sett att de har klarat sig bra på arbetsmarknaden.Erfarenhet visar att prognoser av detta slag inte alltid slår in. Tvärtom kan om 3-5 år brist på viss yrkesutbildad arbetskraft uppkomma sedan alltför många lyssnat på dagens varningar om att inte gå en utbildning.
Ekonomer
Varje år framöver väntas 6 000 nykläckta ekonomer gå ut från högskolorna. Samtidigt är de få ekonomer som befinner sig nära pensionsåldern. Högskoleverket bedömer därför att det blir stor risk för ett ekonom-överskott de närmaste femton åren.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om