Tuffa tider för stans krogar

Flera av krogarna i Västervik har svårt att få ekonomin att gå ihop. En överetablering i kombination med dåliga somrar kan vara en del av förklaringen.

Jonas Thorsson tycker att konkurrensen har blivit hårdare sedan han tog över Tre rum & kök för tio år sedan. - Det har ploppat upp en massa sommarkrogar som är med och fajtas om gästerna, säger han.

Jonas Thorsson tycker att konkurrensen har blivit hårdare sedan han tog över Tre rum & kök för tio år sedan. - Det har ploppat upp en massa sommarkrogar som är med och fajtas om gästerna, säger han.

Foto: Anders Steiner

Västervik2009-02-13 00:07
Jonas Thorsson driver sedan cirka tio år tillbaka Tre rum & kök, och även om han inte har några akuta ekonomiska problem så förstår han att många andra kan ha det. - Det börjar bli lite Gotland över Västervik, det ploppar upp en massa sommarkrogar - och så kommer turisterna och då ska alla vara med och fajtas om dem. Det är tufft för dem som kör året runt. Han tycker att det finns en överetablering av krogar i stan och tror att många ger sig in i branschen utan att veta hur tufft det är.- Visst finns det en överetablering, men jag tror att det kommer att försvinna en del. Men då blir det nya som kör ett år med starta-eget-bidrag och förstör marknaden. Det är många som tror att det är lätt att tjäna pengar i restaurangbranschen, men det finns utgifter också.För en sommarstad som Västervik har självklart vädret en avgörande betydelse. - Den är viktig för att bygga upp en buffert och för att betala av skulder från vintern, säger Thorsson.Även kommunens alkoholhandläggare, Bo Essén, som tycker att det finns en överetablering av krogar, både i Västervik och i resten av landet. - Krogtätt är det verkligen - och värre blir det att bli för snart kommer nya regler som säger att man inte behöver ha ett fullt utrustat kök för att få sälja alkohol, det räcker med beredningsmöjligheter.De nya reglerna kom till på grund av sushirestaurangerna.- De behöver ju bara en riskokare och en kyl för att laga mat och man kan ju inte göra regler bara för sushiställen. Det innebär att vi kommer få fler ställen som serverar alkohol - och det blir ännu tuffare för de som finns i dag, säger Essén. Jonas Thorsson tror att nya regler kan leda till färre och mer nischade krogar.- Man kan väl säga att på maten tjänar man inga pengar, där går det åt mycket tid, kraft, utrustning, personal och råvaror. Det är mycket bättre marginaler på alkohol. Jag tror att vi kommer få se mer små, nischade restauranger med bra al a carte och ställen som bara serverar lunch ute i industriområdena.
Krogvanor
Det finns 75 serveringstillstånd utfärdade i Västervik. Då är både krogar och slutna sällskap inräknade. Serveringstillstånden har ökat med 100 procent sedan 80-talet, men andelen alkohol som säljs till allmänheten är densamma. Det betyder fler krogar med mindre marginal. Regeringen kommer antagligen att införa de nya alkoholreglerna den 1 juni.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om