Tuffa tider i byggbranschen – men ljusning spås i Västervik

I början av året såg det svajigt ut för byggsektorn, nationellt var varslen inom byggföretagen många. Samtidigt minskade antalet nybyggen av småhus.
I kommunen har det sett bättre ut, med få varsel och till och med nyanställningar på några företag, medan andra har kämpat.
Är det en ljusning på väg?

Lennie Rosén berättar att han själv gått ner i tid, för att slippa varsla personal.

Lennie Rosén berättar att han själv gått ner i tid, för att slippa varsla personal.

Foto: Kollage arkiv/Ingrid Johansson-Hjortvid

Västervik2025-06-08 03:00
  • Byggsektorn nationellt har haft det tufft med färre nybyggen och många varsel, men i Västerviks kommun ser läget ljusare ut med nyanställningar och stabila projekt för flera av de företag vi pratat med.
  • Företag som Ljungheden Construction och Kalero Byggtjänst ser en viss ljusning, delvis tack vare höjt ROT-avdrag och långsiktiga ramavtal.
  • Trots utmaningar med höjda priser och osäkerhet i branschen tror flera aktörer på en vändning under 2025, med ökad efterfrågan och fler projekt på gång.

Många byggbolag har vittnat om ett tufft 2024, där priserna höjdes och räntorna med. Färre vågade bygga nytt, både företag och privatpersoner. Kvar stod byggbolag med övertalighet när färre jobb kom in.

Nyligen skrev vi om Fredrik K Snickerier & Bygg AB som varslat 14 anställda. Anledningen var en vikande konjunktur och få förfrågningar, uppgav vd Fredrik Karlsson då.

I januari i år varslades totalt 884 personer i byggbranchen. Det är en ökning med 21 procent jämfört med året innan. Under årets fyra första månader varslades 13 personer inom byggsektorn i Kalmar län.

I en intervju med Byggföretagens prognosansvariga Johan Deremar i tidningen Byggvärlden från början av året säger han att det främst är i Stockholm, Västra Götaland, Skåne och Norrbotten som varslen varit stora. Hela 83 procent av varslen kom från företag i de regionerna.

Det är främst i större regioner som varslen varit höga. Första kvartalet 2025 varslades 13 personer i hela länet.
Det är främst i större regioner som varslen varit höga. Första kvartalet 2025 varslades 13 personer i hela länet.

Hur ser det ut för byggbolagen i Västerviks kommun, märker de av en försiktigare byggmarknad?

Vi ringde runt till fem slumpvis utvalda byggbolag i kommunen.

På Widerbergs bygg och entreprenad berättar Tom Widerberg att de haft bra med jobb och inte märkt av någon försämring den senaste tiden. De hade till och med anställt under 2025.

Michele Caminita, vd för Topper AB, berättar att branschen just nu är osäker, men att det går bra för deras bolag. Han spådde också att det skulle gå bra framåt, så såg det ut i början av juni. Man såg ingen fara för varsel framöver.

Råd Hus Bygg ägs bland andra av Leif Adolfsson. Han berättar att deras företag går bra, det hade inte märkt någon skillnad och haft gott om jobb.

Ett par företag vi pratat med har anställt istället för att varsla. Andra har haft tuffare tider.
Ett par företag vi pratat med har anställt istället för att varsla. Andra har haft tuffare tider.

Ljungheden Construction har inga varsel att vänta. De vill tvärtemot anställa, två tjänster ligger ute. Men tiderna har varit tuffa sedan 2024, berättar vd Mattias Jansson.

– Så är det, men det går i cykler. Vi hankar oss fram helt okej, det är mycket på grund av ramavtalen vi har med Bostadsbolaget och Vimmerby kommun.

Företaget jobbar sällan mot privatpersoner utan gör större typer av arbeten.

– Man kunde önska lite större framförhållning från beställarna. Ska du bygga något så kan det ta två år innan spaden åker i backen, det är inte alla som tänker på. Men alla håller i pengarna just nu, även företag.

Han säger att mycket beror på höjda priser.

– Du ser ju själv på matpriserna, det finns mindre pengar i hushållen och i många företag med, de måste spara.

Mattias Jansson ser en ljusning och tror att det vänder nästa vår.

– Jag hörde att telefonerna började ringa på en del firmor nu när ROT-avdraget höjdes. Det går alltid upp och ner, den senaste tiden mest ner men det vänder till slut.

– Det är alltid huvudvärk i den här branschen, har man för mycket att göra är det därför, har man för lite att göra så är detsamma, det är bara olika typer av värk.

Nationellt sett var småhusbyggandet lågt första kvartalet 2025. Enligt statistik från Ekonomifakta.se minskade de påbörjade byggena av småhus med 16 procent då, jämfört med samma kvartal 2024.

Att ha ramavtal exempelvis med en kommun är ett sätt att få större trygghet på sikt. Ljungheden Construction har ett par sådana. De har exempelvis jobbat med nya förskolan Älvdansen i Västervik.
Att ha ramavtal exempelvis med en kommun är ett sätt att få större trygghet på sikt. Ljungheden Construction har ett par sådana. De har exempelvis jobbat med nya förskolan Älvdansen i Västervik.

Ett företag som känt av minskningen är Kalero Byggtjänst i Gamleby. Ägaren Lennie Rosén berättar att hans företag har haft det kämpigt under 2024 och början av 2025. 

– Vi hade den sämsta vintern sedan bolaget startade. I normalfallet har vi väl åtta eller nio villor igång och bygger på, i vintras var det en. Det beror på "räntor och ryssar", skulle jag säga.

Han menar att räntorna gick upp på bolån och att Rysslands invasion av Ukraina ledde till högre priser på det mesta, direkt efter pandemin.

Kalero bygger bland annat åt Eksjöhus och Trivselhus och har fått vissa indikationer på att det är affärer på väg in. En liten ljusning alltså. Under tiden har man fått göra "mindre" men fler jobb, för att hålla sig flytande.

Företaget har sju snickare, varav Lennie Rosén är en.

Har du behövt varsla personal?

– Nej, det har jag inte. Så här i efterhand kan man nog konstatera att jag borde ha gjort det, men det här är ett familjeföretag med brorsor och kompisar. Vi jobbar inte på det sättet, jag undviker det så länge det bara går. 

Istället gick han själv ner i tid, för att slippa göra sig av med personal, berättar han.

Rosén ser en ljusning och tror att ROT-avdraget kan vara en anledning till att telefonen nu börjat att ringa igen, efter att ha varit ganska tyst.

– Ja, det märks, allt fler hör av sig. Personligen skulle jag vilja se att det blir permanent, att avdraget ska fortsatt vara 50 procent.

ROT-höjningen

Riksdagen har höjt rotavdraget (renovering, ombyggnad och tillbyggnad) från 30 till 50 procent av arbetskostnaden. Höjningen är tillfällig och gäller färdigställda arbeten där betalning sker mellan 12 maj och 31 december 2025. Rotavdragets storlek kan högst vara 50 000 kronor per person och år.

Källa: Skatteverket

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!