Tuffare att få färdtjänst

Det har blivit svårare att få färdtjänst.
Det medgav utan omsvep Lars Lindahl från länstrafiken.

Stelbenta regler. Marita Lindeborg och Maj Borgemo tyckte att regelsystemet för färdtjänst verkar vara för stelbent. Det måste finnas utrymme för att ta hänsyn till enskilda människors situation.

Stelbenta regler. Marita Lindeborg och Maj Borgemo tyckte att regelsystemet för färdtjänst verkar vara för stelbent. Det måste finnas utrymme för att ta hänsyn till enskilda människors situation.

Foto:

Västervik2006-04-27 00:25
Äldreveckan gick på torsdagen vidare med information och frågestund med Kalmar Läns Trafik och Västerviks Taxi. KLT har hamnat i skottgluggen sedan bolaget tog över färdtjänsten i Västerviks kommun.
Lars Lindahl berättade om vilka lagar som gäller. Han tyckte att det var fel att länstrafikbolaget får skulden när individer nekas färdtjänst.
- Det är inte vi som sätter reglerna. Det gör politikerna, och då inte ens kommunpolitikerna utan politiker högre upp.
Han uppmanade åhörarna i Marieborgskyrkan att överklaga beslut som man var missnöjd.
- Ibland när vi ställs inför svåra fall uppmanar vi folk att överklaga bara för att en domstol ska reda ut vad som gäller.

1998 instiftades en särskild färdtjänstlag - innan dess använde man socialtjänstlagen när man skulle bedöma om en person var i behov av färdtjänst. Det har påverkat synen på färdtjänst, och färre är numera berättigade till färdtjänst, enligt Lars Lindahl.
- Tidigare var färdtjänst en social fråga, numera är det en ren trafikfråga. Längre tillbaka vägde man in social aspekter runt omkring, nu tittar man enbart på om en person har väsentliga svårigheter att förflytta sig.
Han konstaterade också att tidigare var färdtjänst detsamma som färd med bil. Nu försöker man i så stor utsträckning som möjligt använda allmänna kommunikationsmedel - i gengäld pågår ett omfattande arbete för att handikappanpassa tåg, bussar och hållplatser.
Publiken hade många invändningar. Det var en sak att säga att man kan utnyttja allmänna kommunikationer, och överklaga myndighetsbeslut, men för många äldre framstår det som skrämmande och jobbigt. Då avstår man hellre från att resa.

Mikael Östman från Västerviks Taxi berättade hur bolaget jobbar med resor för äldre. Han konstaterade att beställningscentralens arbete med allt större samordning av resor gjorde det svårare för taxi att vara flexibla.
- Tidigare kunde man ringa direkt till oss och ändra tiden för en beställd resa om man märkte att man blev sen. Nu går inte det. Det är kanske tänkt att fler ska åka med taxin. Samtalet måste gå till beställningscentralen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om