Tunga samtal med lättare tilltugg

Frukost på Pingstkyrkan har blivit en vana och något av en fast punkt i tillvaron för många av Västerviks missbrukare. Trots att alla verkar vara överens om att verksamheten är nödvändig så lever den ändå under ständiga ekonomiska hot.

Lilian Öfverberg, Monica Hellgren och frivillige Bengt-Åke Öfverberg erbjuder stöd för den som vill ta sig ur sitt missbruk. Eller för den som bara är intresserad av smörgås och samtal.

Lilian Öfverberg, Monica Hellgren och frivillige Bengt-Åke Öfverberg erbjuder stöd för den som vill ta sig ur sitt missbruk. Eller för den som bara är intresserad av smörgås och samtal.

Foto: Andreas Smitz

Västervik2008-08-12 00:06
Intill Pingstkyrkans parkering på Östra Kyrkogatan i Västervik har det dukats upp till frukost och fika i EE-kontaktens lokaler. Ostsmörgås och kaffe står på en blommig vaxduk och radion spelar dansbandsmusik. Verksamhetens ansikten utåt är i dag Monica Hellgren och Lilian Öfverberg som erbjuder kaffe eller en pratstund för den som önskar. Klientelet består av missbrukare som är i behov av ett alternativt socialt sammanhang. EE-kontakten kan också vara en språngbräda för den som söker en väg ut ur sitt missbruk.- Vår största uppgift är att ta hand om de människor som kommer hit, med allt vad det innebär, säger Monica Hellgren. Hon berättar om olika fall där EE-kontakten har bistått missbrukare med allt från myndighetsbesök till kontakt med rehabiliteringscenter. - Vi ska även finnas här för den som kommer tillbaka från behandlingshemmet, säger Monica Hellgren. Bengt-Åke Öfverberg, som är frivillig medhjälpare på EE, håller med och säger att det är då den riktiga kampen mot missbruket börjar.Bristande ekonomi har alltid hotat verksamheten, som intagit många skepnader sedan starten. De har haft kniven mot strupen hela tiden. Pingstpastor Roland Nilsson berättar att ingen av dem som jobbar med EE har vanliga löner utan i stället får betalt via lönebidrag på grund av sjukskador. Sedan två år tillbaka bidrar kommunen till lokalhyran, vilket har givit verksamheten en något stabilare grund att stå på. Men Roland Nilsson minns en sjumånaders period då de helt tvingades att stänga ned verksamheten till följd av bristande ekonomi. - Det blev kaos i stan. Jag fick samtal från näringsidkare i centrum om att brottsligheten ökade. Med vår verksamhet har vi möjlighet att bromsa den sortens beteende. Vi är jätteberoende av den hjälp som vi får av kommunen i dag.Roland Nilsson vill också passa på att ge en eloge till eldsjälarna bakom EE vars engagemang i gästerna går långt utanför arbetsuppgifterna. Monica Hellgren berättar att hennes arbete saknar fasta arbetstider.- Det är snarare en livsstil. Jag är aldrig riktigt ledig, man kan ju inte överge människor när de behöver en bara för att man råkar vara ledig, säger hon. Hon avbröt årets semester vid ett par tillfällen för ärenden "som inte kunde vänta". Thomas Eriksson, boendesamordnare på kommunens missbruksavdelning, säger att EE-kontakten fyller en viktig funktion i Västervik.- Vi har kontakt med dem flera gånger i veckan, ibland varje dag, säger han och betonar att han är mycket positiv till samarbetet.- De får en annan kontakt med missbrukarna eftersom de inte är myndighetspersoner. Det är viktigt att de får finnas kvar.
EE-kontakten
EE står för Erik Edin-stiftelsen.Även om EE-kontakten i Västervik bara har funnits sedan 2006 så har liknande verksamhet bedrivits tidigare. Verksamheten gick tidigare under namnet LP-stiftelsen och senare LP-verksamheten. I dag bidrar Västerviks kommun med 3 500 kronor i månaden, vilket betalar en del av lokalhyran. Resterande pengar kommer från Erik Edin-stiftelsen, Svenska kyrkan och frivilliga gåvor.Förutom frukost och rådgivning sköter även EE-kontakten praktiska omständigheter kring det akutboende som kommunen hyr på Pingstkyrkans innergård.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om