Tusentalet lärare på Menydag

Nära tusentalet lärare från Västerviks kommun samlades på onsdagen i gymnasiets lokaler. Menydagen heter seminariet som ska hjälpa lärarna i deras dagliga arbete.

Organisatörer. Christer Lundh och Kjell Fernandi är männen bakom Menydagen.

Organisatörer. Christer Lundh och Kjell Fernandi är männen bakom Menydagen.

Foto:

Västervik2007-05-18 00:25
Eleverna har fått ledigt för dagen. I stället är korridorerna fulla av lärare. Men skillnaden är inte omedelbar: ljudnivån från hundratals kollegor som träffas och utbyter erfarenheter och intryck kan säkert mäta sig med en vanlig dag på skolan. Aldrig förr har så många lärare vistats samtidigt på Västerviks gymnasium.
- Lärarna har själva fått bestämma programmet, berättar Kjell Fernandi, chef på Barn- och utbildningsförvaltningen. Det är därför det kallas Menydagen. Aktiviteterna sträcker sig från allt mellan föreläsningar i genuspedagogik till en snorkeltur på Hornslandet för naturkunskapslärare.

I oktober fick lärare i såväl förskola som grundskola och gymnasium fylla i en enkät med frågor om vad de helst ville lära sig mer om. Resultaten sammanställdes till ett program med 30 punkter att välja mellan.
- I slutändan är syftet med den här dagen att eleverna ska märka deras lärare har varit här. Men exakt hur är svårt att säga, säger Kjell Fernandi.
Föreläsarna har i största möjliga mån hämtats ur de egna leden av pedagoger i Västervik. Men det finns även några från Linköpings universitet och Kalmar högskola.

I cafeterian sitter Marianne Carse som är speciallärare på Karstorpsskolan. Hon har besökt föreläsningen Hälsofrämjande och lösningsinriktad skola.
- Den ändrade min syn på barn litegrann. Jag tycker att man hinner lära sig en hel del på en dag. Men egentligen borde ju alla dagar vara så här, säger hon och tittar ut över den fullsatta cafeterian, där många tagit tillfället i akt att träffa kollegor och vänner.
Malou Nilsson, som ska lära sig om estetiska läroprocesser, tycker också att dagen tjänar sitt syfte.
- Flera lärare från skolan går på olika föreläsningar. Sedan berättar vi för varann vad vi lärde oss efteråt.

Rektorn på Västerviks gymnasium, Christer Lundh, försöker få dagen att flyta på så bra som möjligt. Bara en sådan sak som att se till att alla får mat och fika kräver vissa logistiska kunskaper.
- Men skriv nu inte att lärarna äter för skattebetalarnas pengar, det är de själva som betalar, betonar han.
- Det här är den största satsning som gjorts på lärarfortbildning i Västervik. Så det är fullt upp.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om