Tusentals hästar på stadens gator

Redan tidigt under lördagsmorgonen kunde motormuller och snabba linjer observeras i Västerviks centrum. Allsköns ingenjörskonst från hela världen visades upp. Kungen bland skönheterna verkar vara svensk.

MG. Sören Huzelius äger en av åtta tillverkade MG Type-S från 1937.

MG. Sören Huzelius äger en av åtta tillverkade MG Type-S från 1937.

Foto: Andreas Johansson

Västervik2016-08-20 16:01

Videon är inte längre tillgänglig

Frågan är om inte sportbilsförsäljningen ökar något efter en sådan här helg. Intresset verkar vara stort och suget efter bilarna större. "En sådan skulle man ha" är nog det vanligaste omdömet man hör när man går runt på området.

Det är sjunde året som Sportbilsdagen anordnas i Västervik. Årets tema är äldre bilar, de byggda mellan 1930 och 1950. Det märktes under tävlingen och på Skeppsbrokajen där det hela utspelade sig. Allsköns vrålåk från förr fick mäta sig med modernare linjer och fler hästkrafter.

Det är ett tvådagarsevenemang och det drog igång med det numera klassiska stadsracet. Det är ett race där det handlar om att köra tre varv på banan, så nära idealtid som möjligt. Det handlar inte bara om hastighet med andra ord, vilket veteranbilarnas chaufförer nog var tacksamma för. Motoreffekten på de nyare bilarna ligger på vissa ekipage på runt 1 000 hästkrafter, att jämföra med under 100 för de lite äldre bilarna. Men undan går det ibland ändå. Det menar Ocke Mannerfelt som till vardags sysslar med båtracing. Hans Lagonda 1935 är engelsk.

– Det är original hela bilen och för mig är den ett konstverk, säger han innan tävlingen börjar.

Lite längre bort står ytterligare en engelsman, även om det är Krister Eliasson som byggt bilen i Sverige. Det är en Jaguar C-type, en modell som bland annat vunnit klassiska Le Mans två gånger, 1951 och 1953. Den har tagit cirka 2 000 timmar att bygga, berättar Krister Eliasson.

– Modellen var den första med skivbromsar och när de tävlade stannade den väl 70-80 meter innan de andra bilarna.

Engelska märken dominerar när det kommer till äldre modeller. Sören Huzelius från Köping har tagit med sig sin MG Type-S, den är från 1937.

– Det byggdes bara åtta stycken för racingen och jag har alltid velat ha en. Äldre bilar är råare, man får hålla i grejerna när man kör, skrattar han.

Anders Åslund är veteran i depån, förra gången vi intervjuade honom hade han en Chevrolet Corvette med sig. I år blev det nordiskt.

– Den kallades Nordisk special och är från 1949. Den körde man Grand Prix med, dåtidens Formel-1 kan man nog säga. På den tiden var det här det värsta som fanns.

Bilen bygger på en Ford 1934 och har körts av Gunnar "Persbergarn" Carlsson, en legendar i sammanhangen.

– Man drog igång med Nordisk special efter kriget för att få igång motortävlandet, berätta Anders Åslund.

– Det är kul att komma hit och Torgny (Gunnarzon, en av arrangörerna, red.anm) tjatar varje år om att jag ska komma. Han slutar inte. Det får du gärna skriva, säger han med ett leende.

Tävlingen har lockat storpublik, flera hundra är på plats när den första bilen ger sig iväg. Det dånar och mullrar, ibland nästa skriker det från kraftfulla motorer.

En bil som låter extra mycket är en ombyggd Saab V-4. Det är egentligen bara ett par linjer kvar av originalet, och ett par små delar, berättar Per Strömqvist från Boxholm. Han har byggt bilen själv men designen är det Bo Zolland, en känd och respekterad designer, som står för.

– Jag är väl mer eller mindre född i en Saab så det föll sig naturlig när jag skulle bygga något själv, säger Per Strömqvist.

Av den gamla motorn finns inte ett spår, V8:an är på 620 hästkrafter och låter...tvärförbannad.

– Det har tagit fem år att få den klar, det har det varit värt. Och det ska låta, det är lite av poängen.

Alla andra bilar får ursäkta men den bil som nog drar mest uppmärksamhet till sig är den svensktillverkade Koenigsegg CCXR från 2009. Den har en 4,7 liters V8-motor på 808 hästkrafter när den körs på vanligt bränsle. När den körs på etanol kommer man upp i över 1 000 hästkrafter. Och har man 1,2 miljoner dollar över så kan man köpa en.

– Det var världens första "gröna" supersportbil, berättar Oscar Bergfelt. Han arbetar på Koenigsegg och är besöksansvarig.

Företagets nya bil, "Regera" har i en europeisk version ha 1 500 hästkrafter och kosta 1 950 000 dollar. I dagens pengavärde är det över 16 miljoner kronor. Den lanserar strax i USA.

– Den säljer gott! Våra kunder finns i hela världen. USA, Europa, Mellanöstern och Asien är bra marknader, säger Oscar Bergfelt.

Mer om Sportbildagen kommer under söndagen och i måndagens tidning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om