Kommunens revisorer har granskat placeringar av barn och unga inom individ- och familjeomsorgen i Västerviks kommun.
På pluskontot noterar revisorerna att socialnämnden har engagerad personal, som har regelbunden kontakt med de placerade tjejerna och killarna. I samtliga granskade fall fick de placerade besök på HVB-hemmet (hem för vård och boende) mer än två gånger per år.
Rutinerna för handläggning och uppföljning har nyligen reviderats, och är nu både tydliga och utförliga. Revisorerna tycker också att det är bra att ramavtal används.
Men sedan finns det en hel del brister också. Revisorerna vill särskilt lyfta fram att samverkan inte fungerar mellan socialnämnden och barn- och utbildningsnämnden, när det gäller placeringar.
Socialen informerar inte barn- och utbildningsnämnden i tid, innan placeringen genomförs, så att nämnden kan fatta nödvändiga beslut om elevens skolgång.
Vidare anser revisorerna att barn- och utbildningsnämnden slarvar med att kontrollera att placerade barn och ungdomar fullgör sin skolplikt.
Flera utredningar om HVB-placeringar saknar tillräcklig beskrivning av de placerade barnens behov, till exempel inom områdena hälsa och utbildning.
I några fall har placeringar genomförts utan formella beslut.
Vårdplaner och planer för genomförande saknas i några ärenden, och en del av de planer som fanns hade inte undertecknats av vare sig vårdnadshavarna eller den placerade.
- Vi rekommenderar socialnämnden att anta riktlinjer för den sociala barnavården och att en rutin skapas som ser till att samtliga placerade barn och ungdomar genomgår hälsoundersökningar. Nämnden bör inte förlita sig på att andra huvudmän ser till att sådana undersökningar genomförs, skriver revisorerna också.