Tyska grisar blir svensk tillverkat bacon

Allt fler butiker köper in fläskkött från Tyskland och grisproducenterna i Sverige har det knapert. Men hur ser det ut i köttdiskarna i Västervik? VT har varit ute och grävt bland fläskfärs och bacon.

närproducerat?





Kontakt: Fotograf Karin Hertz

070-252 13 80

karin.hertz@vt.se

närproducerat? Kontakt: Fotograf Karin Hertz 070-252 13 80 karin.hertz@vt.se

Foto: Fotograf saknas!

Västervik2011-02-21 00:00

De svenska grisarna har det bäst i världen om man ser till djurskyddsreglerna och de flesta svenskarna vill helst ha griskött från Sverige. Trots det köps griskött in från andra länder och hamnar i de svenska matbutikerna.

Och även om det står på förpackningen att köttet är tillverkat i Sverige behöver inte det betyda att grisen är svensk, den kan lika gärna komma från Tyskland där djurhållningen är sämre och där djuren äter foder som innehåller giftet dioxin.

På Skönero säljs nästan uteslutande nötkött - förutom i korvarna. I korv måste man ha en viss del fläskkött och för chefen Magnus Jannas är det viktigt att allt kött i butiken är svenskt. Skönero har egna leverantörer som tillverkar korvarna och djuren har bökat omkring i eller omkring Vaggeryd.

- Vi vill ha koll på produkterna och vilket slags foder djuren fått i sig. Vi vet var djuren kommer från och var de slaktats, det är viktigt för oss.

Magnus säger att Sköneros kunder kan lita på att köttet de köper är av bra kvalitet.

- Folk som kör förbi gårdarna kan ju se djuren, de kan lita på att de mår bra och är friska. I Danmark eller Tyskland är det bara en industri men här i Sverige är djuren viktiga. Vi har ju världens bästa djurhållning.

På Coop är varorna tydligt märkta med en svensk flagga då det är svenska djur köttet kommer från men Coops egna varor, till exempel bacon, kommer inte från Sverige utan från länder som Danmark, Polen och Tyskland och det står på förpackningarna.

På Coops parkering träffar vi Harriet och Ingemar Deann och de är båda medvetna om vart köttet de köper kommer från. Harriet säger att djurhållningen ska vara vettig och Ingemar säger att man ska prioritera svenskt kött.

- Om vi bortser från dioxindebatten är det viktigt att vi stöttar den svenska produktionen, den har rasat mycket. Jag tycker det är viktigt att kontrollera att det verkligen är svensk kött man köper, de svenska djuren har det faktiskt bättre än andra, i alla fall genomsnittligt, säger Ingemar.

På Lidl kan man hitta både svensk och utländsk kött och de flesta produkterna har bra och klara märkningar där det står var köttet kommer ifrån. Vill man ha en svensk fläskfilé går det alldeles utmärkt men det finns också de varor där ursprunget är lite mer oklart. I hyllorna ligger både korv och köttbullar från det svenskklingande Enebacken och på förpackningarna står det att köttet är tillverkat i Sverige, men enligt Testfakta är det inte säkert att djuren kommer från Sverige - de kan lika gärna komma från Tyskland, Irland eller Danmark. Konsumenterna kan alltså inte lita på att köttet är svenskt, även om förpackningen har en liten svensk flagga.

Varken Coop eller Lidl har varit tillgängliga för kommentar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om