Tysta partier i majoriteten

Det är stor skillnad på hur aktiva partierna är i talarstolen. Grovt förenklat så framstår en bild av att det är moderaterna som debatterar med de röd-gröna partierna.

Eva Ahlström (M).

Eva Ahlström (M).

Foto: Ellen Nielsen-Kindstrand

Västervik2012-01-30 00:00

Inte oväntat är det kommunfullmäktiges två största partier som stått för de flesta framträdandena i talarstolen. Socialdemokraternas 21 ledamöter står för 46 framträdanden, och moderaternas 21 ledamöter står för 35 framträdanden. Lägger man till anföranden av Roger Psajd, Marie-Louise Lundgren och Christin Rampeltin, politiker som inte sitter i kommunfullmäktige, men som har, eller har haft tunga nämnduppdrag som gjort att de fått framträda inför fullmäktige och redogöra för olika förslag kommer partiet upp i 44 anföranden.

Bland de mindre partierna går det att utläsa en tydlig skillnad. Kommunfullmäktige är i mycket en arena för oppositionsparterna. Miljöpartiet och Vänsterpartiet som har två mandat vardera har var och för sig gjort 18 framträdanden.

Lägger man ihop alla framträdanden från de mindre majoritetspartierna, Centerpartiet, Kristdemokraterna, Kommunpartiet VDM och Folkpartiet kommer man upp i 21 framträdanden.

På majoritetssidan är de mindre partierna inte alls lika aktiva. I det näst största majoritetspartiet, Centerpartiet, har Mats Hugosson varit mest aktiv med tre framträdanden. Det är en betydligt lägre siffra än för några år sedan:

- Det har blivit mindre eftersom moderaterna tagit över de flesta ordförandeposterna i nämnderna. När jag var ordförande i barn- och utbildningsnämnden var jag uppe oftare, bland annat för att besvara frågor och interpellationer, säger Mats Hugosson.

Han konstaterar att partiet nog ändå har den fullmäktigemedlem som är allra mest aktiv under ett möte: Conny Tyrberg som agerar ordförande. Tyrberg deltar dock inte i debatten.

Maria Dubari från kristdemokraterna har samma förklaring till varför moderaterna är det mest aktiva partiet av majoritetspartierna.

- Moderaterna sitter på de flesta ordförandeposterna, och är därför mer informerade i olika ärenden. De har så många fler mandat. Vi har bara ett mandat.

Både Hugosson och Dubari tycker att deras partier bör bli mer synliga på kommunfullmäktige framöver.

Många anföranden behöver inte betyda ett stort politiskt inflytande. Johannes Regell (SV) kostaterar att hans parti inte lyckats påverka den förda politiken i Västervik trots eldfängda anföranden.

- Inte ett dugg, men talarstolen är ett redskap för att nå ut till en publik utanför kommunfullmäktige.

Visserligen är inte åhörarna på plats så många, och han är tveksam till om det är så många som följer fullmäktige via webbsändningarna som kommunen gör. Därför har partiet tagit till egna medel. Efter budgetdebatten i november lade partiet ut ett klipp med delar av kommunalrådet Harald Hjalmarssons och Johannes Regells anförande på sajten Youtube.

- Vi har hittills fått 600 tittningar, säger en stolt Regell.

Så aktiva har partierna varit

Socialdemokraterna: 46 anföranden.

Moderaterna: 35+9 anföranden. Nio anföranden kommer från inadjungerade politiker som inte sitter i kommunfullmäktige.

Vänsterpartiet: 18

Miljöpartiet: 18

Sverigedemokraterna: 16

Socialisterna: 8

Centerpartiet: 7

Folkpartiet: 6

Kommunpartiet VDM: 4

Kristdemokraterna: 2

Vad är ett anförande? Vi har noterat om en företrädare i partiet finns omvänd i fullmäktiges protokoll som aktiv under ett ärende. Har flera ledamöter från partiet varit uppe i samma ärende har partiet fått flera markeringar. Däremot har vi inte kunnat räkna om en och samma person varit upp flera gånger i samma ärende. Partier där tre ledamöter går upp och gör varsitt inlägg, gynnas alltså på bekostnad av ett parti där en ledamot gör tre inlägg i samma fråga.

En gissning är att framförallt moderaterna och Harald Hjalmarsson hade fått fler poäng om vi kunnat räkna antalet inlägg under en debatt. Det finns också vissa oppositionspolitiker som går in oftare än andra i replikväxlingar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om