Åtta svenska städer, bland dem Västervik, fick under hösten besök av ensemblen Ballet of Ukraine. Inför ett så gott som fullsatt Bryggaren spelade de den 15 december Tjajkovskijs Nötknäpparen. Föreställningen hyllades, både av publik och arrangörer.
Men en granskning, gjord av SVT, har visat att baletten inte alls var ukrainsk. Inte fullt ut i alla fall. I stället ska hälften av de 14 dansarna i själva verket vara verksamma i Ryssland. Det norska bokningsbolaget ligger på en rysk server och ägs av en rysk medborgare som är registrerad som näringsidkare i Moskva. Misstankar har därför uppstått om att pengar för baletten i själva verket tillfallit den ryska staten i form av skattemedel – och i förlängningen kan ha bidragit till att finansiera Rysslands krig i Ukraina.
Tobias Ahlstedt på Bryggarens kulturscen är bedrövad efter att ha tagit del av granskningen.
– Jag tyckte att det var helt fantastiskt att de skulle komma hit, för vi har inte haft storskalig balett på det här sättet på Bryggaren. Det var fantastiskt att se på och folk var hänförda. Men sen kom det här smolket i bägaren.
Hur kändes det när du fick informationen?
– Det kändes ruttet. Som att man har en skål med honungspuffar och så häller man på sur mjölk. Det blev en dålig smak i min kropp. Att ha upplevt något så vackert och sen få denna käftsmäll.
Efter SVT:s granskning har Tobias Ahlstedt haft kontakt med personen som står bakom produktionsbolaget, och han har sagt att de ryska kopplingarna finns i ett äldre bolag, som nu ska vara nedlagt.
– Jag vet inte vart pengarna har gått och vem jag ska tro på i den här soppan, men det verkar ju på något vis vara kopplat till Ryssland och det vill jag inte befatta mig med över huvud taget. Så jag blev ju totalt förd bakom ljuset här. Jag litade på vad de sa och trodde att det var ukrainare som hade flytt till Norge.
Kommer den här erfarenheten att få dig att agera annorlunda vid liknande förfrågningar i framtiden?
– Ja, faktiskt. När det gäller utländska artister som är okända för mig kommer jag att se till att de skickar både vilket land de kommer från och en hemsida som vi kan granska. Jag kommer nog att försöka hålla ett extra öga öppet.
– Men sen vill jag inte heller misstänka någon för att uppsåtligt försöka lura oss. Det ligger inte i min natur.