Ulvaeus och Hjalmarsson uppvaktade kulturministern

På tisdagen uppvaktade en delegation från Västervik kulturministern Parisa Liljestrand (M). Målet: att presentera idén om ett nytt svenskt museum.

Från vänster Lisa Halling från Moodboard stories, Björn Ulvaeus, kulturminister Parisa Liljestrand, kommunalrådet Harald Hjalmarsson, Niklas Lind från Västervik framåt och Mats Aldhén från Moodboard stories.

Från vänster Lisa Halling från Moodboard stories, Björn Ulvaeus, kulturminister Parisa Liljestrand, kommunalrådet Harald Hjalmarsson, Niklas Lind från Västervik framåt och Mats Aldhén från Moodboard stories.

Foto: Pressbild

Västervik2025-03-06 11:20

Nyheten i korthet

  • En delegation från Västervik, inklusive Björn Ulvaeus och kommunstyrelsens ordförande Harald Hjalmarsson, har presenterat en idé om ett svenskt musikmuseum för kulturministern Parisa Liljestrand.
  • Museet, som föreslås ligga i Västervik, skulle skildra svenskt musikliv och dess internationella framgångar. Det finns redan intresse från branschaktörer som Stim.
  • Även om inga löften gavs, var kulturministern intresserad och vill fortsätta dialogen. Finansiering och drift av museet diskuterades, med idén att det ska vara kommersiellt och inte behöva driftstöd.

På plats för att möta ministern fanns kommunstyrelsens ordförande Harald Hjalmarsson (M), Björn Ulvaeus och representanter från företaget Moodboard storis. Det är Moodboard som arbetar med förstudien om ett museum som ska skildra svenskt musikliv – tänkt placering är Västervik.

Efteråt är Harald Hjalmarsson nöjd:

– Ministern var intresserad och ställde frågor. Vi fick mer tid än vad som ursprungligen var avsatt.

Det stora argumentet som fördes fram om ett museum är de stora internationella framgångar som svenskt muskliv haft, och att det inte finns något museum som skildrar svensk populärmusik.

– Det var som Björn sade: Sverige är i dag tvåa i världen, efter USA, när det gäller musikexport. Vi har gått om Storbritannien. Det är fantastiskt att ett så litet land kunnat nå den positionen, säger Hjalmarsson.

I dag finns det muséer som berättar om enskilda artister bland annat Abba-muséet i Stockholm. Däremot inget museum som tar ett helhetsgrepp, säger Hjalmarsson. Han säger att det finns ett intresse för ett museum, till exempel från upphovsrättsorganisatioen Stim och andra aktörer i branschen.

Kulturministern verkade inte ställa sig avvisande till att Västervik skulle kunna vara rätt plats för ett museum.

– Hon känner till Västervik. Hon har varit här, och hon höll med om att det inte är självklart att ett museum ska ligga i någon av storstäderna.

En fråga som inte finns besvarad än är vem som ska driva museet och vilka möjligheter som finns till finansiering. Det var frågor som diskuterades vid mötet.

Några löften verkar inte ha getts, däremot säger Hjalmarsson att kulturministern var intresserad och ville fortsätta att hålla kontakten.

– Det var inte bara vi som informerade om hur vi tyckte och tänkte. Det var hon som ställde många frågor och markerade tydligt att hon vill vara med i fortsättningen.

Följer man nyheterna får man intrycket att kulturministern uppvaktas från en mängd håll och att behoven är större än resurserna...

– Jag tror att det finns en skillnad. I många fall uppvaktas hon av institutioner som vill ha driftstillskott. Hela idén med det här muséet är att det ska vara ett, om man får uttrycka det så, kommersiellt museum. Man betalar en entrébiljett och det finns viss försäljning. Det ska inte behöva driftstöd utan vila på kommersiella grunder.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!