Det flitiga användandet av vikarier i äldreomsorgen har kommit i fokus i spåret av coronapandemin. Hög personalomsättning, och outbildad personal har nämnts som delförklaringar till att smittoutbrott på boenden har varit svåra att hejda.
Hur är läget i Västervik jämfört med andra kommuner? Sveriges kommuner och regioner gjorde en undersökning där man tittade på hur stor andel av dem som var i tjänst under en månad, som var timanställda, under november 2019. I Västervik låg siffran på 21,3. Det är bättre än många storstadskommuner där ibland var tredje anställd gick på timmar, men det finns kommuner i vår närhet som har lägre siffror: Hultsfred och Kalmar ligger på runt 13 procent.
Jannica Sjöblad, ordförande i kommunal i Västerviks kommun, bekräftar bilden av att det finns många vikarier i omsorgen.
– Däremot har jag inga uppgifter om att andelen skulle ha öka de senaste månaderna.
Hon säger att andelen vikarier påverkar både kvalitet och hennes medarbetares arbetsmiljö:
– Vi är glada när det kommer in två händer i omsorgen, men har de inte utbildning, och om de har svårigheter med språket så tar det tid att lära upp dem.
Enligt henne hamnar en stor del av ansvaret för att lära upp nya vikarier på arbetskamraterna. Outbildade vikarier får inte heller utföra alla arbetsmoment. Då faller ett större ansvar på de andra medarbetarna.
Jannica Sjöblad tar den aktuella frågan om hygienrutiner som ett exempel:
– Där har vi på golvet fått förklara. Är man ny så är det inte alltid lätt att förstå hela kedjan i hygienarbetet.
Däremot vill hon inte gå så långt som att säga att det kan ha påverkat arbetet med att begränsa smitta i Västerviks kommun.
– Jag tycker att vi klarat av situationen bra. Sedan ska man säga att många vikarier är fantastiska.
Hon konstaterar att omsorgen inte skulle klara sig utan vikarierna. Däremot finns det saker som Västerviks kommun kan göra bättre:
– Det vi säger till arbetsgivaren hela tiden är att satsa på utbildning, högre lön och mer hållbara scheman.
Jörgen Olsson, socialchef, säger att man aldrig kan komma ifrån vikarier i äldreomsorgen. De krävs för semestrar och vid sjukskrivningar. Däremot tror han att Västerviks beroende av vikarier var ännu större för fem år sedan.
I och med projektet Önskad sysselsättning, där deltidsanställda erbjöds möjlighet till heltidsanställning så har man kunnat skapa en intern vikariepool.