Ung föreställning om att bry sig

Tårar , skratt och många starka scener. Det utlovas i musikföreställningen Don?t forget to kiss your mother goodbye som visas på Västerviks gymnasium under onsdagen. Pjäsen handlar om drogmissbruk och är skriven av unga och vuxna från Hasselakollektiv runt om i Sverige.

Missbruk slutade med begravning. En av scenerna i pjäsen Don´t forget to kiss your mother goodbye handlar om den unga Thomas, som  dör till följd av sitt narkotikamissbruk. Foto: HASSELAKOLLEKTIVET

Missbruk slutade med begravning. En av scenerna i pjäsen Don´t forget to kiss your mother goodbye handlar om den unga Thomas, som dör till följd av sitt narkotikamissbruk. Foto: HASSELAKOLLEKTIVET

Foto:

Västervik2006-10-17 00:25
- Föreställningen heter Don?t forget to kiss your mother goodbye. Planerar man att ta droger vet man aldrig om man kommer hem igen eller dör av en överdos, säger en av manusförfattarna Thomas Malmros från Hasselakollektivet på Gotland.
Föreställningen skapades under 1995 efter ett tv-program som tog upp frågan om legalisering av droger. Ungdomar och vuxna som genomgick behandling för sitt missbruk blev upprörda över synen på narkotika i Europa, där främst Holland gick i spetsen för en mer liberal hållning till åtgärder mot missbrukare.

- Det talades om "harm reduction", skadelindring. I stället för att sluta med knark ville man minska skadorna genom att ha sprutbås och syntetiskt morfin, rena sprutor och så vidare. Det här var vi väldigt kritiska till. Man kan jämföra det med att man skulle ge vin i stället för whiskey till en alkoholist, eller att man tar en pistol från en massmördare och ersätter den med en kniv.
För att väcka debatt runt frågor om narkotika fick ungdomarna på Hasselakollektiven i Hälsingland, Värmland och Gotland idén att göra en teaterproduktion där de använde sig av sina erfarenheter av drogmissbruk. Den nybildade teatergruppen HEY, Hassela European Youth, gjorde sin första turné i Holland under 1995.
- Det blev en fullständig succé i Holland och föreställningen har nu spelats 2 500 gånger i Sverige, Belgien, Schweiz och Irland.
Teaterföreställningen ges på engelska och innehåller mycket musik. Genom sju olika korta scener varvas berättelser om droger, utanförskap, kriminalitet och prostitution.
- Pjäsen är väldigt stark, och jag tror att den handlar om oss alla. Det är lätt att tänka att "det där berör inte mig", men de flesta känner någon närstående som har problem med alkohol eller lever i ett slags disfunktionellt system.

Onsdagens tre föreställningar, som spelas av Hasselakollektivet på Gotland, vänder sig till elever som går första året på gymnasiet. En av föreställningarna visas under kvällstid för att föräldrar ska ha en möjlighet att dela teaterupplevelsen med sina barn.
- Pjäsen brukar väcka reaktioner och efteråt brukar alltid några ungdomar stanna kvar och berätta att de känner personer som mår dåligt eller använder droger. De vill veta vad man kan göra för att hjälpa dem, och då har vi möjlighet att ge lite tips och råd, säger Thomas Malmros.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om