De drygt 160 ungdomar som samlats på fullmäktigemötet för att driva sina frågor fick både höra uppmuntrande ord, och "välkommen till vuxenlivet", av Ann-Marie Norman (SD).
– Man får inte alltid som man vill – välkommen till vuxenvärlden. Men det betyder inte att man inte ska kämpa för det man tror på, precis som ni gör här idag, sa Norman (SD) från talarstolen.
Eleven Tekla Björkum tyckte att det var problematiskt sagt:
– Vi är de enda som vet hur det är att vara ungdom i Västervik. Vi är här för att våra röster ska höras, inte för att ni ska säga att vi är "duktiga som försöker" eller klappa oss på huvudet.
Motionen från Clara Anderot, Majdoline Subeh och Nejla Kalac om gratis bussresor under sommarlovet väckte en timslång debatt.
Eleverna påpekade bland annat att alla inte har ekonomiska resurser att skjutsa sina barn på sommarloven, och att kollektivtrafik är ett miljövänligt alternativ.
Den politiska majoriteten har tidigare förespråkat att nobba gratisresorna i år eftersom sommarkortet användes för lite förra året. Nu lade de fram en kompromiss:
– Vårat förslag är att elever i gymnasieåldern erbjuds busskort i år, sa kommunalråd Harald Hjalmarsson (M), och pekade på vikten av att unga kan ta sig till sina sommarjobb.
Oppositionen tyckte att kompromissen var orimlig. Priset för sommarkort till gymnasieelever landar på en miljon. KLT:s originalerbjudande för både gymnasie- och högstadieelever skulle kosta 1,4 miljoner. Efter en omröstning vann majoritetens förslag.
– Det är ju bättre än inget, säger Nejla Kalac efter debatten.
– Det gynnar ju oss som går på gymnasiet, samtidigt var poängen att det skulle gälla för alla unga, säger Clara Anderot.
Eleverna fick också gehör för att bygga ett cykelställ vid teknikhuset, och fler gratis mensskyddsautomater på gymnasiet. Oppositionen föreslog även mensskyddsautomater på högstadiet, men det gick inte igenom.
Em Pettersson och Diba Moshiri ville se en promenadguide, inspirerad av andra länder, med gatumålningar som visar turister hur de hittar till olika besöksmål. Tyvärr är det olagligt att måla på gatorna, så beslutet blev att utreda om det går att skapa en annan slags guidningslösning.
– Vi skrev motionen eftersom vi sett att det finns på andra platser i världen, och man blir ofta frågad av turister hur de ska hitta till olika platser, säger Em och Diba efter debatten.
Motionen om undersköterskor lön och arbetsförhållanden från eleverna Emma Dahl och Clara Edmark ledde till att politikerna försökte bräcka varandra i vem som är mest missnöjd med löneläget för undersköterskorna.
– På vår första praktik fick vi se en stress vi inte var förberedda på, säger eleverna.
Därför vill de påverka politikerna att satsa mer resurser till personal, samt bättre villkor, inom äldreomsorgen. Som svar fick de en redogörelse för hur kommunen jobbar med arbetsmiljö och lönerevision. Sedan gick politiker efter politiker upp i talarstolen och redogjorde sin syn på varför lönerna är så låga. Kontentan? Det är de politiska motståndarnas fel.
Anne-Marie Norman (SD) tröttnade:
– Tror vi att ungdomarna är intresserade av det här käbblet? Jag tror de vill ha svar på sin motion, sa hon.
Ungdomarna instämde, och efter debatten tyckte Emma och Clara att de fått för få konkreta svar. Samtidigt är de nöjda över att de lyft frågan.
– De pratar ju väldigt mycket om pengar. Det känns svårt att påverka, säger Emma.