Unga, sjuka och äldre lämnar facket

Avierna med de nya förhöjda avgifterna till a-kassan har fått många medlemmar att vända sig till fackförbundens kanslier i Västervik. Många långtidssjukskrivna, unga och deltidsanställda anser sig inte längre ha råd att vara med.

Dan Nilsson

Dan Nilsson

Foto:

Västervik2007-02-22 00:25
- Det här slår hårt mot facken, men främst mot medlemmarnas trygghet. Största smällen drabbar sjukskrivna och kvinnor eftersom de tyvärr tjänar mindre, och trots att många jobbar deltid får de en lika stor höjning av avgiften, säger LO-fackens ordförande Dan Nilsson.
Den senaste tiden har han ägnat många timmar åt att övertala medlemmar och stanna kvar i facket och a-kassan.
- Jag försöker förklara den nya regeringens jobbavdrag, och att man kan få en del pengar över. Det argumentet köper de flesta. Men det förutsätter ju att man har ett jobb och inte är sjukskriven.

På fackförbundet Kommunals distrikt i Kalmar län är statistiken över hur många som hittills valt att lämna a-kassan ännu inte sammanställd. Där-emot har cirka 35 medlemmar i länet valt att lämna facket till följd av de höjda avgifterna i a-kassan. Kommunals medlemmar betalar nu över 600 kronor i månaden till fack och a-kassa.
- Vi ser att det är fler som går ur facket. De tycker att det har blivit för dyrt med den extra finansieringen av a-kassan, säger Berit Thall, ordförande för sektion 17 som främst organiserar omsorgspersonal i Västervik.
De som främst lämnar facket är långtidssjukskrivna och deltidsanställda kvinnor över 50 år. Ungdomar och personer som närmar sig pensionsåldern är andra grupper.
- De tror inte att de kommer få någon nytta av a-kassan. Vi försöker förklara att det inte är facket som bestämt de högre avgifterna och att man går miste om medlemskapets värde som försäkringar och kollektivavtal. Det är jätteviktigt för de yngre med den här tryggheten, säger Berit Thall.
Men någon massflykt är det inte tal om i Västervik. Endast ett fåtal medlemmar har hittills lämnat Kommunal.
- Men jag tror inte att vi kan se hur stort tappet är före april. Då har reformen satt sig, och då tror jag att vi förlorar fler medlemmar, säger Lisbeth Elmér, ordförande för Kommunal sektion 18.

Inom IF Metall har ett tjugotal medlemmar - främst unga, studenter och sjukskrivna - lämnat facket i norra länet. Även Handelsanställdas förbund har förlorat medlemmar efter reformen.
- Men det är färre än befarat. Det förvånansvärt många som lämnar a-kassan men är kvar i facket. När det gäller a-kassan är det inte bara höjningen av avgiften utan också villkoren som har försämrats. Blir det ytterligare försämringar blir det ingenting kvar, säger Dan Nilsson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om